Седум намирници кои обично траат подолго од рокот на траење

За овие храни, третирајте го датумот на пакувањето како „лабаво“ упатство што треба да го следите

од Vladimir Zorba
52 прегледи

Дали храната може да биде добра еден ден, а лоша следниот ден? Па, како што се испоставува, не е толку едноставно. Еве неколку намирници за кои практично можете да го игнорирате датумот на „најдобро до“ на пакувањето и сепак безбедно да ги јадете.

Кој ги одредува датумите на истекување?

Иако се релативно универзални за пакуваната храна, датумите „најдобро до“ не се задолжителни со федералните регулативи (освен за формула за доенчиња). Тоа е доброволна етикета поставена од производителот, пакувачот или дистрибутерот. Иако обично се засноваат на анализа на производот за време на неговиот рок на траење, датумите се таму за да ги информираат потрошувачите кога храната е на својот врвен квалитет, а не како показател за безбедноста на храната.

Службата за инспекција на храна на USDA тврди дека „ако датумот истече за време на складирањето дома под услови на пакување, производот сепак треба да биде безбеден и употреблив ако е“. Нема регулација или стандардизирање на овие датуми, така што тие не се дефинитивен показател за тоа кога треба да фрлите нешто.

Седум намирници кои обично траат многу подолго од рокот на траење

Не грижете се ако некоја од овие намирници го поминала датумот на пакување. Користете ги вашите сетила за подобро да процените кога овие намирници повеќе не се безбедни за јадење, бидејќи многу од нив траат многу подолго од датумите „најдобро до“.

Ако нешто има непријатен мирис или вкус, најбезбедно е да го фрлите. Повеќето мувлосани јадења треба да се фрлаат, но има некои ретки исклучоци (како што се салама и тврди сирења).

Павлака за готвење

Павлаката е омилена за кафе, супи за згуснување или брзи кремасти сосови од тестенини. Не грижете се, кремот за готвење може да трае од една до три недели по датумот на истекување. Важно е да се напомене дека отворената павлака има многу пократок рок на траење од неотворената па затоа е добро да имате план како да ја користите веднаш штом ќе ја отворите. Затоа, не фрлајте автоматски само поради датумот, наместо тоа направете кремасто пилешко и печурки.

Сирење

Сирењето може да остане во фрижидер и до неколку недели, кога станува збор за меките, и до четири месеци, кога станува збор за тврдите. Ако вашето тврдо сирење има мувла однадвор, само отсечете ја – остатокот од сирењето е безбедно за јадење. Ако мекото или ренданото сирење мувлоса, треба да го фрлите целото пакување. По отворањето, рокот на траење на сирењата е значително намален. Задолжително чувајте ги отворените сирења во херметички контејнери.

Јајца

Јајцата можат да траат до 70 дена ако се складираат правилно. Ова е обично три до четири недели по датумот на доспевање.

Јогурт

Јогуртот може да трае од една до три недели по датумот „најдобро до“. Проверете дали има развиено мувла, има непријатен мирис или необичен вкус, бидејќи тоа се знаци дека е време да го фрлите. Исто така, можеби ќе сакате да купите помали шишиња, иако тие не се еколошки, ова може да помогне да се намали отпадот.

Конзервиран зеленчук

Веројатно не е изненадувачки што конзервираните работи траат долго време (и можеби изгледа малку бесмислено што имаат датум „најдобро до“). Следниот пат кога ќе ја чистите вашата оставата, чајната кујна, запомнете дека конзервираниот зеленчук обично може да трае една до две години по датумот на конзервата. Исто така, супата од тестенини од зеленчук е многу подобра за вас и за планетата.

Спакуван леб

Обидот за продолжување на рокот на траење не се препорачува за свежо печен леб, но конзервансите во пакуваниот леб овозможуваат да трае една до две недели по датумот „најдобро до“ доколку се чува во фрижидер. Само внимавајте на мувлосана или крцкава, застоена текстура. Печените производи можат да траат до 6 месеци во замрзнувач.

Сув ориз и тестенини

Сувите тестенини можат да траат од една до две години, додека сувиот ориз е добар од четири до пет години. Најдоброто нешто што може да се направи со житарките е да се практикуваат методите за складирање со прво влегување, прво излегување. Ова значи дека треба да земете постара кутија со тестенини или ориз пред да нурнете во новите. На тој начин, ќе избегнете да имате петгодишен ориз на дното од оставата, чајната кујна.

Конечно, датумите на истекување се едноставно мерка за последниот ден кога производителот го гарантира квалитетот на храната, а не мерка за безбедност. Сега кога сте информирани, можете да престанете да ја фрлате храната и на тој начин да го намалите отпадот и да заштедите пари.

Секогаш користете ги вашите сетила и најдобро расудување кога одлучувате дали храната е безбедна за јадење, тоа ќе ви каже многу повеќе од датумот на пакувањето, пишува Eating Well.

Слични содржини