Северина на суд прогласена за виновна за навреда на социјална работничка, откриено што ѝ кажала

од Stefanija Kuzmanovska

Сплитската пејачка Северина (50) во вторникот наутро пред судот во Загреб е прогласена за виновна за навреда на социјални работници. Парично е казнета за прекршок од член 17 од Законот за прекршоци против јавниот ред и мир, а како што неофицијално дознава „24 часа.хр“, Северина во своја одбрана негираше вина и има право на жалба.

„Оној кој ќе омаловажи или навреди државни органи или службени лица при вршење или во врска со извршувањето на нивните должности или нивните законски наредби, ќе биде казнет за прекршокот со парична казна во износ од 20,00 до 100,00 евра или со затворска казна до 30 дена“, стои во законот според кој пејачката е казнета.

Во обвинението се наведува дека Северина минатата година на Денот на вљубените го навредувала социјалниот работник во Центарот за социјални работи Максимир. Центарот за социјални работи до СВР во Загреб за навреда и омаловажување службено лице поднесе пријава за нарушување на јавниот ред и мир. Имено, според пријавата, пејачката се јавила во Центарот за социјални работи и „вербално и агресивно се однесувала кон социјалниот работник во предметот“. Таа наводно „не ги бирала зборовите“ во повикот.

Понатаму, пејачката наводно ја прашала социјалната работничка „со кое право на нејзината адреса ѝ испратила друг социјален работник да ја посети нејзината мајка“, а социјалната работничка се обидела да ѝ објасни дека Центарот мора да постапува по секоја пријава на осомничено насилство поднесено до нив од член на нејзиното семејство. Социјалната работничка била на суд и набројала се што ѝ кажала пејачката.

„Меѓутоа, неа не ја интересираше што има да се каже, туку продолжи: Да ви е**м мајка на сите, ова е зае**но, ме зае**вате веќе девет години и сега е доста“, навела работничката во судот.

Да потсетиме, Северина наводно навредувала социјален работник откако Центарот за социјални работи се вклучил во нејзината кавга со нејзината сестра Маријана која живее во Белград.

Слични содржини