Шест намирници за хидратација на организмот: Пожелно е да ги консумирате во топлите денови

од Stefanija Kuzmanovska

Ни претстојат потопли денови, па на телото му треба што повеќе течност, која можеме да ја внесеме преку одредени намирници. Некои намирници содржат големо количество вода, поради што е пожелно да се консумираат во поголеми количини кога надворешните температури се високи.

Нутриционистите откриваат дека седум намирници содржат голема количина на вода и се одлични за хидратација на телото. Секако дека не можат да го заменат внесот на течности, но можат да помогнат во подобра и подобра хидратација на организмот.

1. Краставица
Покрај тоа што содржат 95 отсто вода, краставиците се одлични за детоксикација и чистење на кожата. Некои истражувања исто така наведуваат дека краставиците го подмладуваат нашето тело. Ова секако се однесува на свежиот зеленчук кој за наша среќа е на пазарите од мај до октомври.

2. Карфиол
Можеби ќе се изненадите што овој зеленчук се наоѓа на листата на намирници кои се одлични за хидратација. Но, верувале или не, карфиолот содржи дури 92 отсто вода. Исто така, овој зеленчук е богат со витамин Ц, како и со витамин К.

Ако не сакате свеж карфиол, пробајте пире од карфиол како замена за пире од компири.

3. Тиквички
Тиквичките имаат висока содржина на вода – дури 95 отсто. Покрај тоа, тиквичките содржат и антиоксиданси како што се бета-каротен, лутеин и зеоксантин. Последните две состојки се особено важни за здравјето на очите.

4. Лубеница
Овој зеленчук, кој многумина го сметаат за овошје, е полн со вода. Лубеницата содржи 91 отсто вода. Освен што го хидрира телото, познато е и дека лубеницата помага во заштитата на клетките од оштетување на сонцето. Конечно, лубеницата го подобрува и тенот.

5. Јагоди
Јагодите се доволно слатки што можете да ги јадете како десерт и доволно хранлива храна за овошна ужина. А нивната придобивка за хидратација на организмот е неизмерна, бидејќи содржат 91 отсто вода. Тие се и богат извор на флавоноиди, соединенија кои ја подобруваат когнитивната функција.

6. Спанаќ
Спанаќот е познат по своите хранливи својства и многу витамини и минерали. Калциум, железо, калиум, магнезиум, манган и фосфор се само дел од минералите што ги содржи спанаќот, а витамините во зелените листови содржат фолна киселина, витамини А, Ц, Е, К, како и витамин Б комплекс.

Спанаќот содржи и омега-3 масни киселини. Покрај сето горенаведено, овој зеленчук содржи и 91 отсто вода и е одличен за хидратација на организмот.

Слични содржини