
Во пресрет на пролетта, важно е да размислите како да ги исчистите вашите тела после зимската закуска. Ставањето на здрав почеток може да започне токму сега. Свежи билки, спанаќ, коприва, печурки, брокули, јагнешко месо, риба се само дел од корисна храна што е добро да се направи дел од менито.
Кои други корисни производи може да ви помогнат во пролетта за чистење и зајакнување на телото?
Боровинки
Малите сино-виолетови плодови не се само вкусни и ароматични, туку се и толку многу незаменливи квалитетни произвори, кои сами за себе не се случајно се наречени суперплодови. Боровинките се богати со антиоксиданти.
Тие се одличен извор на влакна, манган, витамин Ц. Тие имаат малку калории и јаглени хидрати. Потрошувачката го намалува ризикот од рак, кардиоваскуларни болести и дијабетес, ја подобрува меморијата и когнитивната функција.
Црвена цвекло
Црвеното цвекло е еден од зеленчуците кој ќе го додадете во пролетното мени. Уникатните антиоксиданти содржани во него го штитат телото од коронарна артериска болест и мозочен удар, а го намалуваат нивото на холестерол и имаат анти-старечки ефекти.
Цвеклото е одличен извор на фолна киселина, манган и калиум, влакна, витамин Ц, бакар, железо, фосфор.
Грашок
Зелениот грашок е одличен избор како дел од здрава пролетна исхрана. Постојат неколку калории, но ќе ви дадат добри количини на антиоксиданти, антиинфламаторни хранливи материи, вклучувајќи витамини Ц, Е и К, како и цинк.
Бидејќи на нашето тело им треба растителни протеини, влакна, потрошувачката на грашок, исто така, може да ви обезбеди. Ако треба да го контролирате нивото на шеќер во крвта, додадете грашок во вашето мени.
Ротквица
Пролетната салата не може да оди без ротквица. Остри и вкусни, содржат малку калории и јаглехидрати, но ова не може да се каже за количината на влакна, калиум, фолна киселина и витамин Ц. Истражувањата покажуваат дека потрошувачката на овој зеленчук може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести.
Кромид
Без разлика дали е бел, жолта или црвен, овој зеленчук е богат со сулфатни соединенија. Слично на сулфурни соединенија, откриени во зелката и кромидот комуницирае поволно со нашите детоксикациони процеси на црниот дроб. Затоа треба да го јадеме почесто.
Копар
Во секоја продавница за овошје и зеленчук ќе најдете копар. Од свежите зелени листови до луковици, фенелот е одличен за подготовка на салати, јадења, супи. Тој помага во функцијата на дигестивниот тракт, а го засилува и лачењето на стомачни ензими. Зеленчукот е богат со вредни витамини, минерали, антиоксиданти.