Шилегов: Правиме се во најкус рок правно да ја расчистиме трасата на булеварот „АСНОМ“

од desk2

Паушални се проценките дека Градот не нуди доволно средства за откуп на објектите во скопската населба Керамидница за правно да ја расчисти трасата што треба да се реализира во третата фаза од изградбата на булеварот „АСНОМ“, порача денеска градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов.

-Не верувам дека е некој незадоволен од цената што ја нудиме за експропријација. Вчера и завчера имав средба со граѓани од Керамидница, а и денеска имам средба со трета група на граѓани од таа населба. На средбите говориме за просечна цена од околу 800 евра по квадратен метар станбен простори и околу 8.000 денари за квадратен метар дворно место. При тоа, како Град имаме волја да помогнеме да им ги забрзаме постапките за легализација и откуп на земјиште со цел да ги доведеме во правна позиција да можеме да склучиме договори за експрорпијација, рече Шилегов во одговор на прашање при денешната посета на средното училиште „Михајло Пупин“.

Тој нагласи дека се работи и на изнаоѓање на определени методологии со цел да не се оштетат граѓаните на Керамидница, а при тоа во најкраток рок да се реализира коридорот кој е неопходен за развој на Градот.

Посочи дека до крајот на годинава треба да заврши првата фаза од реализацијата на булеварот „АСНОМ“ по што ќе почне втората фаза, односно изградбата на мостот преку Вардар.

Слични содржини