Шоле на 11 јануари во Скопје – енергетиката, економијата и борбата против корупцијата теми на разговор властите

од Vladimir Zorba

Советникот на Стејт Департментот, Дерек Шоле ќе ги посети Обединетите Арапски Емирати, Северна Македонија, Косово и Србија од 8 до 13 јануари.

Советникот ќе отпатува во Северна Македонија, Косово и Србија, од 11 до 13 јануари. Овој дел од патувањата на Шоле има за цел да ја нагласи трајната посветеност на САД за мир, стабилност и просперитет на Западен Балкан.

Според соопштението, на 11 јануари тој пристигнува во Скопје со посебна меѓуагенциска делегација, каде што ќе се сретне со владините лидери на разговори за низа прашања, вклучително енергетиката, економијата и борбата против корупцијата.

Шоле ќе продолжи во Приштина, Косово, за да се состане со владини претставници, други политички лидери и граѓанското општество за да разговараат за напорите на САД да помогнат во унапредувањето на косовската и евроатлантската интеграција, вклучително и преку дијалогот олеснет од ЕУ за да се постигне сеопфатен договор за нормализација на односите меѓу Косово и Србија, фокусирани на меѓусебното признавање.

На 12 јануари, советникот Шоле ќе продолжи во Белград, Србија, каде со раководството на српската влада ќе разговара за енергетската безбедност, регионалната економска интеграција и напредокот кон целта на Србија за пристап во ЕУ. Тој, исто така, ќе разговара за улогата на Србија во зајакнувањето на регионалниот мир и безбедност и нејзиниот континуиран ангажман во Дијалогот олеснет од ЕУ за нормализирање на односите со Косово.

Слични содржини