Што се случува со ОРГАНИЗМОТ кога ќе вклучите РИБА во вашата секојдневна ИСХРАНА?

од Vladimir Zorba
810 прегледи

Во Македонија рибата во исхраната е неправедно запоставена. Со оглед на тоа што содржи омега-3 и омега-6 масни киселини, протеини, витамини, минерали и е нискокалоричен, нутриционистите препорачуваат да биде на трпеза најмалку два пати неделно. Со оглед на тоа што постот започна, таа сигурно ќе биде на вашата трпеза барем двапати неделно доколку постите.

Како прво, рибата е богата со протеини, кои за разлика од месото не содржат штетни заситени масти и нè снабдуваат со потребните амино киселини. Докажано е дека омега-3 и омега-6 незаситените масни киселини, кои ги има во изобилство во рибата, делуваат исклучително поволно на срцето и крвните садови. Најдобра илустрација се Ескимите, народ во чие мени секојдневно има риба, каде срцевите удари и другите кардиоваскуларни болести се вистинска реткост.

Исто така, познато е дека омега-3 масните киселини го намалуваат нивото на триглицериди и холестерол во крвта, го намалуваат крвниот притисок, ја разредуваат крвта и на тој начин го намалуваат ризикот од тромбоза. Редовната употреба може да спречи стврднување на артериите и да го подобри протокот на крв во критичните области на срцето и мозокот. Рибата се препорачува и за заболени од ревматизам и псоријаза.

Повеќето риби се многу богати со витамини, особено Б групата (вредни за правилно функционирање на нервниот систем) и минерали како што се фосфор, калциум, цинк, натриум, калиум, бакар, железо, селен и јод, што е важно за правилно функционирање на нервниот систем и функционирањето на тироидната жлезда.

Со оглед на тоа што лесно и брзо се вари, рибата е идеална храна за оние кои сакаат да ослабат, како и за спортистите. Рибата се препорачува за сите, од деца до трудници и рековалесценти до постари лица.

Ако рибата е редовно застапена на вашата трпеза, многу брзо ќе ја зголемите отпорноста на организмот на штетните влијанија од околината. Денес е многу важно за животот во градската средина.

Процентот на масти во рибите варира од вид до вид. Најмногу омега-3 масни киселини се наоѓаат во масните риби од студените води како харинга, лосос, скуша, туна, сардина, како и во езерската пастрмка.

Што се однесува до подготовката, со готвење на пареа се зачувуваат најмногу хранливи материи, а подобро е да се готви и пече отколку да се пржи.

Ги наведуваме болестите и болестите против кои рибата делува како лек:

акни
анемија
анксиозност
болести на крвните садови
срцева болест
дебелината
губење на меморијата
депресија
импотенција
имунодефициенција
неплодност
несоница
остеопороза
зголемен крвен притисок
пред-менструален синдром
проблеми со кожата
проблеми со менопаузата
проблеми во бременоста
синдром на хроничен замор
го намалува нивото на триглицериди во крвта
го намалува нивото на липидите
стрес
го успорува процесот на стареење
хипертироидизам

Покрај тоа што рибата е здрава храна, некои луѓе се чувствителни на рибиното месо, па затоа таквите треба да избегнуваат риба во исхраната.

Слични содржини