Оставањето на удобноста на вашиот кревет за утрински тренинг бара неверојатна енергија, но што треба да јадеме за да ја добиеме? Ако сакаме да го зголемиме нивото на енергија за време на вежбањето, важно е да внимаваме што јадеме за појадок.
Диететичарката Ведика Премани сподели неколку совети.
Што да се јаде пред утринскиот тренинг?
„Размислете да додадете интегрални житарки и посни протеини во вашиот појадок за рамномерно ослободување на енергија низ вашето тело за време на вежбањето. Некои едноставни оброци пред тренинг што можете да ги пробате вклучуваат овесна каша или леб од цели зрна со додаден протеин од јајца, јогурт или протеинско смути“, рече Премани за „Вог“.
Овошјето е исто така природен извор за стабилизирање на нивото на енергија за време на тренингот.
„Како и секогаш, хидратацијата е од суштинско значење бидејќи помага при закрепнување и регулација на телесната температура за време на вежбањето“, додаде таа.
Која храна треба да се избегнува?
Некои намирници се неопходни за исфрлање од исхраната доколку сакаме максимално да го искористиме тренингот. Премани истакнува дека треба да избегнуваме храна која е богата со масти, зачини или шеќер бидејќи може да доведат до непријатност во стомакот и варење. Покрај тоа, може да предизвика и пад на нивото на енергија.
План за исхрана
Диететичарката споделува план за појадок кој е лесен за следење кој ќе го одржува нивото на нашата енергија нагоре за време на вежбањето.
Јаглехидрати: овесна каша или леб од цели зрна
Овошје: банани, бобинки или агруми
Протеини: Тост со јајца, тврдо варено јајце или јогурт
Хидратација: кокосова вода
Откако ќе завршиме со тренинзите, време е за избалансиран оброк кој е богат со протеини, јаглени хидрати и масти.
„На телото му требаат протеини за да ја поправи истрошеноста на мускулите по тренингот. Тоа може да вклучува посни парчиња пилешко, риба или јајца, мешунки и млечни производи како јогурт во комбинација со житарки, како што е кафеав ориз. Есенцијални масни киселини, како што е омега- 3, исто така, треба да бидат вклучени во форма на јаткасти плодови за побрзо закрепнување“, заклучи Премани.