Силјановска Давкова со одговор на прозивките на ДУИ

од Stefanija Kuzmanovska

Како е можно по децениска образовна, научна и експертска активност во најпрестижните европски институции и десетици академски трудови објавени во западноевропските списанија и книги, една марксистичко-сталинистичко-енверистичката партија, која не е примена во ниту едно партиско семејство во Европскиот парламент, да ме напаѓа и обвинува за русофилија и путинизам, запраша претседателскиот кандидат на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова.

„Партијата, којашто 22 години е на власт, од кои 16 непрекинато на ‘Илинденска’, сега, фројдовски ја проектира сопствената фрустрација на други. Ноторен факт е дека токму ДУИ во своето соопштение, признава дека овозможила сериозно руско влијание во Македонија. За среќа, веќе триесет години мој професионален дом е најстарата европска институција, Советот на Европа. Мојата комуникација со Стразбур е поврзана со човековите права, владеењето на правото и демократијата“, истакна таа.

За разлика од мене, додава Силјановска Давкова, комуникацијата на Али Ахмети и други функционери на ДУИ со Стразбур е поврзана со хашките случаи.

„Дуња Мијатовиќ, комесар за човекови права на Советот на Европа, во писмото до Владата порача дека во Европа, согласно со меѓународното право, воените злосторства никогаш не застаруваат. Време е сите актери во Македонија да се однесуваат европски“, порача Силјановска Давкова.

Слични содржини