Словенскиот „нон-пејпер“ не е единствен на Балканот

од Andreja Salpe

СЛОВЕНСКА НЕ-хартија не е единствената: Идеите на Милошевиќ и Туѓман се уште живи

Наводниот словенечки „нон-пејпер“ со кој се предлага распарчување на БиХ не е единствениот таков документ што кружи низ Европа, пишува за Дојче веле поранешниот висок претставник во БиХ Кристијан Шварц-Шилинг.

Според него, „нон-пејперот“ на словенечкиот премиер Јанез Јанша не е единствениот, неколку таканаречени „не-документи“ за регионот отишле во Брисел – ова се неофицијални документи, направени за тестирање на политички предлози, како што истакнува Шварц-Шилинг.

Хрватскиот министер за надворешни работи Гордан Грлиќ Радман претстави документ потпишан од Словенија, Унгарија, Бугарија, Грција и Кипар во Брисел кон крајот на март, во кој Хрватска главно сака да “помогне на БиХ на нејзиниот пат кон ЕУ, додаде поранешниот висок претставник во БиХ .

Со овој труд, хрватската владејачка ХДЗ ги поддржува напорите на сестринската партија ХДЗ БиХ за промена на изборниот закон, така што, според Шварц-Шилинг, на прв поглед не се признава дека промените во законот ќе го отворат патот за создавање на трет субјект во БиХ.

Тој рече дека членот на Претседателството на БиХ, elеjко Комшиќ – босански Хрват, кого ХДЗ не го прифаќа во БиХ и Хрватска, испрати свој документ како одговор на почетокот на април, посочувајќи на „нејасната политика на ЕУ, врз која има силно влијание Хрватска и тамошната владејачка партија ХДЗ, како и недостатокот на неутралност на делегацијата на Европската унија во БиХ “, додава поранешниот висок претставник во БиХ.

Шварц-Шилинг посочува дека Комшиќ во тој нон-пејпер го посочил наводното мешање на Србија и Хрватска во внатрешните работи на БиХ, како и притисокот на Русија поради аспирациите на БиХ за влез во НАТО, пишува поранешниот висок претставник во БиХ .

За „нон-пејперот“ на Јанша, Шилинг тврди дека предвидува продолжување на националистичката политика на Србија и хрватската ХДЗ кон БиХ и нагласува дека, според некои информации, дел од документот бил напишан дури и во Будимпешта, но во Брисел тој се нарекува „словенечка хартија“. дали е тој.

Во текстот, Шварц Шилинг не коментира за делот од нон-пејперот што се однесува на предлогот за припојување на Косово кон Албанија, но тврди дека е јасно дека идеите од крајот на осумдесеттите години ги искажале Слободан Милошевиќ и Фрањо Туѓман и денес е жив.

Проф. Д-р Кристијан Шварц-Шилинг беше министер за пошти и телекомуникации во владата на канцеларот Хелмут Кол од 1982 до 1992 година.

Тој се повлече од протест против воздржаноста на германската влада за време на војната во БиХ.

Тој беше меѓународен медијатор за БиХ десет години, а во периодот 2006-2007 година. служеше како висок претставник во БиХ.

Слични содржини