Јадењето на грст ореви секој ден може да го намали ризикот од прерана смрт.
Ова го покажува истражувањето на Универзитетот во Мастрихт, цитирано од БиБиСи. Според него има 23% помалку шанси од смрт при консумирање на најмалку 10 грама ореви за време на 10-тите години, во кои тоа било спроведено.
Во него учество зеле повеќе од 120 000 Холанѓани на возраст меѓу 55 и 69 години, кои обезбедувале информации за исхраната и начинот на живот од 1986 година до 1996 година.
Кај консументите на ореви бил забележан помал ризик од смртност поради рак, дијабетес, респираторни и невродегенеративни состојби во споредба со останатите учесници. Најмногу слабеел ризикот од невродегенеративни состојби – со 45%, следен од респираторните заболувања – 39% и дијабетес – 30%.
Снегулките се особено корисни, бидејќи содржат различни видови витамини, влакна, антиоксиданси и други биоактивни компоненти.