Совет на Европа: Хрватски полицајци фрлиле врзани мигранти во река

од Nikola Popovski

Комитетот за спречување на тортура при Советот на Европа ја повика Хрватска да преземе решителни мерки и да ја запре и истражи злоупотребата врз мигрантите од страна на хрватската полиција.

Во извештајот се наведува дека претставниците на Комитетот престојуваа во ад хок посета на Хрватска од 10 до 14 август 2020 година, особено долж граничната област со БиХ, за да го испитаат однесувањето на хрватската полиција, правните гаранции достапни за мигрантите и ефективноста на надзорот механизми.одговорности во случаи на наводна злоупотреба на полициските овластувања.

Во документираните сведоштва објавени во извештајот се наведува дека мигрантите биле подложени на малтретирање од хрватски полицајци, од тепање со палки до клоцање и шлаканици.

Неколку изјави на мигрантите зборуваат за принуда да одат боси низ шумата до границата со БиХ и дека биле „фрлени врзани мигранти во реката Корана“, која ја дели Хрватска од БиХ.

Некои мигранти изјавиле и дека биле вратени во БиХ „само во долна облека или голи“, како и дека кон нив било пукано од огнено оружје.

„И покрај постојните предизвици, Република Хрватска мора да ги исполни своите обврски за човекови права и да ги третира мигрантите кои влегуваат во земјата преку границата на хуман и достоинствен начин“, се вели во извештајот.

Наодите на Комитетот за спречување на тортура на Советот на Европа јасно покажуваат дека не се воспоставени ефективни механизми за одговорност за да се идентификуваат сторителите на наводните злоупотреби, ниту дека постојат упатства од хрватската полициска управа за документирање на таквите операции.

Се посочува дека претставниците на Советот на Европа имале потешкотии во соработката со хрватските власти, каде им биле доставени нецелосни информации, а од страна на полициски службеници биле спречени во пристапот до документацијата потребна за делегацијата да го изврши мандатот на Комитетот и да го состави извештајот.

 

Слични содржини