Совети од доктор: На што треба да внимавате пред да ја примите втората доза на вакцина

од Берта Китинска

Сè повеќе луѓе се вакцинираат низ целиот свет. Токму поради тој факт, можеби се чини дека сè е вратено во нормала, но сепак не е време да ја фрлите маската од лицето. Иако може да се чувствувате заштитени по првата доза на вакцина, важно е да имате предвид дека инфекцијата со вирусот е се уште можна.

Д-р Натали Вилијамс, општ лекар, појасни што може да се очекува по втората доза и кога можеме да се вратиме во нормален живот.

Почекајте со нормални активности до втората доза на вакцината

Според неа, луѓето ги повторуваат истите грешки 3 до 4 недели по првата доза на вакцината. Фајзер и Модерна имаат многу слаб имунолошки одговор по првата вакцинација, затоа е потребно да се почека втората доза за целосна заштита, од 21-28 дена по приемот на првата.

Истото го потврдија и експертите од Центарот за превенција и контрола на болести, бидејќи извештаите покажуваат дека инфекцијата по првата вакцина (Фајзер и Модерна) може да биде можна до 80 проценти, додека втората доза ќе ја зголеми ефикасноста на вакцините до 90 проценти по две недели.

Може да се заразите по првата доза на вакцината

Сите патуваме, се дружиме со пријателите и одиме без маска, но бидете трпеливи. Д-р Вилијамс советува да се чека втората доза бидејќи може да ја проширите инфекцијата и да се заразите.

По првата вакцина, може да очекувате симптоми како што се болка во раката, замор, треска и гадење, но тие не се причина за загриженост. Сепак, овие симптоми може да бидат поинтензивни по втората доза, но треба да исчезнат по неколку дена.

Важно е, вели д-р. Вилијамс, да го разбере концептот на ефикасност на вакцините и станува збор за тоа како работи кога се тестираат. Првичните студии за ефикасност не ги земаат предвид непознатите својствени за некои луѓе или промените што доаѓаат, како што е појавата на нов вид на вирус. Таа додаде дека се пријавени случаи кога некое лице се заразило по првата доза, што не треба да се случи по втората доза. Поради оваа причина, потребно е да се почека втората доза на вакцина пред да се врати во „старата“ нормала.

Слични содржини