Столтенберг: Човештвото се соочува со огромни безбедносни предизвици

од Vladimir Zorba

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска им се обрати на делегатите на 18-та годишна Конференција на НАТО за контрола на вооружувањето, разоружувањето и неширење на оружјето за масовно уништување и посочи дека човештвото влезе во период на огромни безбедносни предизвици.

„Официјален Кремљ одлучи да ја укине контролата на оружјето и да ја поткопа стратешката стабилност со суспендирање на учеството во Новиот договор СТАРТ, непочитувајќи го Договорот за нуклеарни сили од среден дострел (ИНФ) со се поизразена провокативна нуклеарна реторика и закани за распоредување тактичко нуклеарно оружје во Белорусија. Ова се неодговорни дејствија, дизајнирани да ги одвратат сојузниците од НАТО да ја поддржат Украина, но неуспешни“, рече Сртолтенберг, според веб-страницата на НАТО.

Столтенберг рече дека се очекува Кина да има околу 1.500 нуклеарни боеви глави до 2035 година.

„Долгорочно, мораме да го преиспитаме и да го прилагодиме нашиот пристап кон поопасен и попредизвикувачки свет. Како глобална сила, Кина има глобални одговорности. Пекинг, исто така, би имал корист од зголемената транспарентност, предвидливост и безбедност на договорот за контрола на оружјето. – изјави Столтенберг.

Тој рече дека НАТО е платформа за соработка со Кина и пошироката меѓународна заедница за заедничка корист.

Според неговите зборови, од една страна се заканува колапс на меѓународниот поредок за контрола на оружјето и неограниченото ширење на оружјето за масовно уништување со длабоко опасни последици, а од друга, постои алтернативен пат. Тој, исто така, рече дека безбедносното опкружување можеби се променило, но „принципите за одржување на безбедноста не се промениле“.

Слични содржини