Сунак, наводно, рекол дека владата треба да дозволи луѓето да умираат во ковид-пандемијата

од Vladimir Zorba

Британскиот премиер Риши Сунак, наводно, рекол дека владата треба „само да дозволи луѓето да умираат“ во пандемијата на „Ковид-19“, наместо да одлучува за второ национално заклучување, откри во понеделникот истрагата за одговорот на владата на Велика Британија на коронавирусот.

Патрик Валанс, главен владин научен советник за пандемијата „Ковид-19“, напиша белешка во својот дневник на 25 октомври 2020 година за состанокот на тогашниот премиер Борис Џонсон и Сунак, министерот за финансии во владата на Џонсон.

Записот од дневникот претставен на истрагата го снимил Доминик Камингс, главен советник на Џонсон за време на пандемијата, пренесувајќи му на Валанс она што тој наводно го слушнал на состанокот.

„Риши мисли дека само треба да се остават луѓето да умрат и тоа е во ред. Сето ова изгледа како целосен недостаток на лидерство“, го цитира Валанс Камингс во својот дневник.

Портпаролот на Сунак рече дека британскиот премиер ќе ги претстави своите ставови кога ќе ги презентира доказите на истрагата „наместо да одговара на секој (дел) поединечно“.

Велика Британија е под истрага за одговорот на владата на пандемијата на коронавирус, во која загинаа повеќе од 220.000 луѓе. Истрагата ќе трае до летото 2026 година.

Слични содржини