И покрај високата калорична содржина, свинската маст е здрава ако се јаде умерено. Свинската маст содржи 40% заситени масти и путер 54%, а двата производи се богати со заситени масти во споредба со растителните масла, кои обично содржат помалку од 10% заситени масти.
Свинската маст е богата со витамини А, Д и Е, како и со елементи како што се селен, калциум, магнезиум, манган, фосфор, цинк, натриум, бакар и железо. Помага за нормализирање на нивото на холестерол, го намалува ризикот од развој на болести на срцето и циркулаторниот систем и помага за подобрување на метаболизмот и нормализирање на функцијата на мозокот.
Сепак, треба да се запомни дека маснотиите се тешка храна. Затоа нутриционистите препорачуваат да се комбинира со храна како што се рен и сенф, кои потикнуваат апсорпција на свинска маст. Најдобро е да се јаде во првата половина од денот, особено за појадок. Го затегнува жолчното кесе и ја подобрува дренажата на жолчката, што го подобрува варењето.
Доколку имате болести на срцето и циркулаторниот систем, гастроинтестиналниот тракт или хепатитис, подобро би било да ја избегнувате. Консултирајте се со лекар пред консумирање.
Како заклучок, свинската маст е вид на маснотии што се користи со векови за да се додаде вкус и крцкава текстура на храната. Иако не се смета за здрава маст во споредба со високо незаситените омега-3 масла, како што е маслиновото масло, сепак може да се користи умерено како дел од урамнотежена исхрана.