СЗО: Потврдени речиси 200 случаи во 20 земји на мајмунска сипаница

од Берта Китинска

Светската здравствена организација соопшти дека речиси 200 случаи на мајмунска сипаница се пријавени во повеќе од 20 држави.

Тие изјавија дека има многу неодговорени прашања за тоа како настанала сегашната епидемија, но нема докази дека некакви генетски промени во вирусот се одговорни за невидената епидемија.

Шпанските власти денеска соопштија дека бројот на случаи таму се искачил на 98, вклучително и една жена чија инфекција била „директно поврзана“ со синџирот на пренос што претходно бил ограничен на мажи, соопштија официјални лица во регионот Мадрид.

Лекарите во Велика Британија, Шпанија, Португалија, Канада, САД и други земји рекоа дека болеста најверојатно нема да ги погоди луѓето поради нивната сексуална ориентација, а научниците предупредуваат дека вирусот може да зарази други доколку не се спречи пренесувањето.

Д-р Силви Брајанд, директорка на СЗО за пандемии и епидемии, рече дека сегашната ситуација изгледа „одржлива“.

Сепак, таа рече дека СЗО очекува да бидат пријавени повеќе случаи во иднина, истакнувајќи дека „не знаеме дали само го гледаме врвот на ледениот брег или дали има многу повеќе случаи кои се неоткриени во заедниците .

Слични содржини