Таравари за Локално: Голем оптимист сум околу можноста да бидам избран за иден претседател на државата

од Vladimir Zorba

Сите граѓани на оваа држава, без разлика на етничката припадност, заслужуваат застапеност и еднаков третман како одраз на нивните аспирации и потреби. Можноста етнички Албанец да биде претседател на Северна Македонија би бил доказ за демократската зрелост на нашата држава и нејзината посветеност кон афирмација на различностите. Иако јас не сум тој што може и треба да ги прогнозира резултатите од изборите, сепак сум голем оптимист околу можноста да бидам избран, вели во краток разговор со „Локално“ Арбен Таравари, претседателот на Алијансата за Албанците и кандидат за претседател на државава.

Неговата одлука да влезе во претседателската трка била „кулминација на внимателна анализа и дисусии со широк опсег на засегнати страни, вклучувајќи ги и коалициските партнери и партиското членство“.

Победата, според него, не почива на поддршката на една заедница, било да е тоа албанскиот или македонскиот електорат, туку на колективниот стремеж за обединета, просперитетна иднина за државата.

За шпекулациите дека Ахмети може да се кандидира за претседател, Таравари вели дека

-Иако средбата со премиерот Албин Курти беше исклучително конструктивна и со продуктивни дискусии околу развојот на регионалната политика, таа воопшто не беше одлучувачки фактор за мојата кандидатура, вели Таравари.

За шпекулациите дека првиот човек на ДУИ, Али Ахмети ќе се кандидира како против кандидат, актуелниот градоначланик на Гостивар е на мислење дека тоа не треба да нè оддалечува од суштинските прашања.

-Дали Ахмети ќе се кандидира или не е одлука која зависи од него и неговата партија. А дали тој ќе се задржи на политичката сцена и на кој начин тоа ќе биде одлука на народот, истакна лидерот на АА за „Локално“.

Какви се шансите на Арбен Таравари да стане првиот Албанец Претседател на Северна Македонија?

-Она што можам да го кажам за почеток е дека како кандидат за претседател длабоко (ќе) сум посветен на принципите на единство, напредок и инклузивност. Сите граѓани на оваа држава, без разлика на етничката припадност, заслужуваат застапеност и еднаков третман како одраз на нивните аспирации и потреби. Можноста етнички Албанец да биде претседател на Северна Македонија би бил доказ за демократската зрелост на нашата држава и нејзината посветеност кон афирмација на различностите. Иако јас не сум тој што може и треба да ги прогнозира резултатите од изборите, сепак сум голем оптимист околу можноста да бидам избран. Мојот оптимизам се потпира на вербата во нашата заедничка визија за подобра иднина за сите граѓани на Северна Македонија.

Мислам дека фокусот, пред сè, треба да се стави на дијалогот, градењето мостови и имплементација на политики од кои што корист ќе имаат сите. Овие избори ќе бидат повеќе од рушење на бариери. Се работи за поставување темели за просперитетна, обединета и напредна Северна Македонија.

Што ве натера да се премислите за кандидатурата, дали можеби средбата со Курти? Какво е неговото влијание врз политиката во земјава?

– Мојата одлука да влезам во претседателската трка беше кулминација на внимателна анализа и дисусии со широк опсег на засегнати страни, вклучувајќи ги и коалициските партнери и партиското членство. Иако средбата со премиерот Албин Курти беше исклучително конструктивна и со продуктивни дискусии околу развојот на регионалната политика, таа воопшто не беше одлучувачки фактор за мојата кандидатура.

Изборот да се кандидирам беше мој и резултат на поддршка и охрабрување од нашите коалициски партнери. Колективно ја препознавме важноста на моментот и можноста што ја имаме да ја предводиме нашата земја кон поинклузивна и попросперитетна иднина. Нашата одлука беше вкоренета во заедничката визија за нашата држава, визија каде што гласот на секој граѓанин се слуша и вреднува и каде што сите можеме да придонесеме за заедничкиот напредок.

Мојата кандидатура значи стремеж за промени, предводени од принципите на демократијата и непоколебливата посветеност на благосостојбата на сите наши граѓани, затоа што тие го заслужуваат тоа.

Од што ќе зависи најмногу вашата победа – од албанскиот или од македонскиот електорат? Очекувате ли гласови од сограѓаните Македонци?

– Во стремежот за претседателствување, цврсто верувам дека победата не почива на поддршката на една заедница, било да е тоа албанскиот или македонскиот електорат, туку на колективниот стремеж за обединета, просперитетна иднина за државата. Единството во различностите е нашата најголема сила, а преку прифаќањето на нашите заеднички вредности и цели можеме да изградиме посветла иднина за нашата земја. Да се потсетиме на зборовите на Џон Кенеди, којшто своевремено рекол „Да не бараме одговор од Републиканците или Демократите, да бараме вистински одговор. Да не се фокусираме на коригирање на вината за минатото. Да ја прифатиме сопствената одговорност за иднината“.

На победата не гледам како на нешто што зависи од повлекување линии меѓу заедниците, туку од бришењето на таквите линии. Во сечии раце, во рацете на сите граѓани, Македонци, Албанци, Турци, Власи, Роми, Срби, Босанци и сите други што го сочинуваат ова општество е да ја обликуваат иднината на нашата држава. Заедно можеме да напишеме ново поглавје во историјата на нашата држав, обележано со соработка, разбирање и заеднички просперитет. Абрахам Линколн рекол дека „најдобар начин да ја предвидиш својата иднина е да ја создадеш“. Да ја создадеме нашата иднина заедно, за доброто на сиот, наш народ.

Зрела ли е државата за претседател Албанец?

– Повторно ќе нагласам, прашањето дали државата е подготвена за претседател етнички Албанец не е само одраз на зрелоста на нашата нација, туку и доказ за нашето колективно патување кон инклузивност, демократија и меѓусебно почитување. Зрелоста на нашата држава не треба да се оценува според етничката припадност на нашите лидери, туку според нивната способност да нè обединат, да инспираат напредок и да овозможат напредок за секој граѓанин. Кога јас би бил претседател, државата би ја водел со таква визија и определба.

Како ги коментирате шпекулациите дека Ахмети може да се кандидира за претседател?

– Шпекулациите, иако се природен дел од политичкиот дискурс, не треба да нè оддалечуваат од суштинските прашања. Нашиот фокус мора да остане цврсто на визиите, политиките и вредностите што кандидатите ги носат со себе. Дали Ахмети ќе се кандидира или не е одлука која зависи од него и неговата партија. А дали тој ќе се задржи на политичката сцена и на кој начин тоа ќе биде одлука на народот.

Очекувате ли поддршка од неговите гласачи доколку излезете на мегдан во вториот круг со македонскиот кандидат?

– Оптимист сум за добивање поддршка од гласачите од различни заедници и од голем број на граѓани, вклучувајќи ги и оние кои би го поддржале Ахмети. Поддршката од гласачите во вториот круг не би била само одраз на градењето стратешки сојузи, туку доказ за нашата заедничка посветеност за градење подобра иднина на државата. Тоа би симболизирало колективна одлука да се даде приоритет на националните интереси, да се прифати различноста како сила и да се работи заедно кон највисоките цели.

Два конгреса на Алијансата на Албанците, со вас вчера, со поранешниот претседате Села во недела. Какви се вашите очекувања од двата Конгреси, можен ли е распад на АА?

-Закажувањето на два конгреси од страна на Алијансата за Албанците, еден со мене и друг со поранешниот претседател Села е момент да ја разгледаме улогата и придонесот на нашата партија во процесот на демократизација на општеството. Дури и во моменти на очигледна поделба, постои потенцијал за раст, разјаснување на нашите цели и зајакнување на решителноста.

Овие собири ни нудат единствена можност да се вклучиме во отворен, конструктивен дијалог за идната насоченост на нашата партија. Само така може да напредуваме. Се надевам дека двата настани ќе послужат како катализатор за обнова и единство во Алијансата. Предизвикот пред нас не е да избегнеме несогласување, туку да се движиме меѓу нашите разлики со почит, разбирање и заедничка посветеност кон поголемото добро.

В.З.

Слични содржини