Тестирајте ја вашата љубов: 6 сигурни знаци дали сте во зрела или незрела врска

од Stefanija Kuzmanovska
222 прегледи

Разликата помеѓу зрелите и незрелите односи лежи во меѓусебното разбирање, меѓусебното почитување и доверба.

Зрелоста не мора да биде поврзана со возраста, таа е поврзана и со искуство, емоционална состојба, подготвеност да се работи на себе, и во љубовта и да се работи на заедничка врска.

Како што може да има зрели врски во младоста, така и во зрелоста луѓето можат да се однесуваат како деца кои не знаат како да градат здрави врски.

Доколку сакате да ја оцените вашата врска, ви ги откриваме 6-те најголеми разлики помеѓу здрава и нездрава врска:

1. Минимална љубомора

Во здрава врска, ниту еден од партнерите не се обидува да ја ограничи комуникацијата на другиот со саканите и пријателите. Односно, во таквите односи има слобода, каде што секој разбира дека покрај врските, секој има свој живот, други односи и интереси.

2. Разбирање и наоѓање компромис

Во зрелите врски, луѓето не се плашат да ги изразат своите мислења и ставови. Ако тоа предизвикува контроверзии, тогаш луѓето се обидуваат да се разберат и да ја решат дистанцата со меѓусебно разбирање. Додека во незрела врска едниот партнер секогаш се обидува да го „потисне“ другиот, во комуникацијата користи манипулација за да постигне личен интерес.

3. Желбата да се развие подобра врска

Во зрела врска, партнерите се мотивирани, инспирирани, учат нешто еден од друг, стануваат посамоуверени. Ако откриете дека за време на вашата врска со некого, во вашиот живот се случиле само негативни промени, тогаш оваа врска дефинитивно не може да се нарече здрава.

4. Не плашете се да бидете свои

Во здрава врска, секој од партнерите не се плаши да ги покаже своите „необичности“ и да ја нагласи својата автентичност, вистинска природа, бидејќи се сигурни дека никој нема да им суди поради тоа.

5. Разговори за иднината

Во зрела врска луѓето се чувствуваат среќно и задоволно, а размислувањата за заедничка иднина се веќе толку присутни што веќе се претвориле во „план“. Како што се развива вашата врска, сфаќате дека вашиот партнер е составен дел од сите ваши идни планови.

6. Искрени и доверливи разговори на која било тема

Освен што зборувате за потребите и меѓусебните желби, зборувате за тоа како се чувствувате, што ви пречи, што ви се случува во животот… Во незрелата врска, партнерите не зборуваат за потребите на другите, туку се фокусираат само на себе.

Слични содржини