TikTok ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ за да ја смири Европа: Дали ќе успее во својата намера да ја избегне забраната?

од Vladimir Zorba

Компанијата TikTok, позната по својата популарност меѓу младите, најави инвестиција од 1,3 милијарди долари за изградба на нови центри за податоци на територијата на Европската унија. Целта е да се негира мислењето дека TikTok ги прекршува европските регулативи за заштита на податоците и пренос на информации во Кина.

Избраните локации за овој проект ги вклучуваат Ирска и Данска, а инвестицијата се смета за дел од пошироката иницијатива наречена „Проект Кловер“.

Тео Бертрам, потпретседател за јавна политика за TikTok во Европа, рече: „Веруваме дека ова е чекор напред за индустријата и ги притискаме сите регулатори да се вклучат во понатамошен дијалог“.

Сепак, ниту овој голем потег не успева да ги смири сите скептици. Морик Кернер, член на Европскиот парламент од Германија, истакнува: „Иако TikTok прави напори да го усогласи своето работење со европските закони, прашање е колку е можно со обврските што компанијата ги има кон кинеските власти“.

Во Велика Британија, ситуацијата со TikTok дополнително го комплицира политичкиот пејзаж. Министерот за одбрана Грант Шепс се соочува со прашања за употребата на TikTok на официјални уреди, што е строго забрането.

До завршувањето на изградбата на новите центри за податоци, податоците на европските корисници ќе бидат сместени во привремена „европска енклава“ во САД. Иако TikTok ја нагласува својата транспарентност и отвореност за соработка, многумина се прашуваат дали тоа ќе биде доволно додека не се постигне формален договор за заштита на податоците меѓу Кина и Европската унија.

Во позадина на претходните искуства со компании како Huawei, кои се обидоа да се легитимираат во очите на европските регулатори, јасно е дека патот до довербата ќе биде исклучително тежок за TikTok.

Слични содржини