Традиционален аргентински ќебап

од desk2
382 прегледи

Подгответе вкусен викенд ручек со нашиот денешен рецепт.

Станува збор за традиционален ручек во Аргентина, кој има особено интересен вкус ако го подготвите внимателно според упатствата.

Потребно:

300 гр мелено месо

300 гр варен компир

2 чешниња лук

1 главица кромид

1 лажичка свеж сечкан магданос

Сол, мелен бибер, куркума

Малку сода бикарбона

6 лажички кајмак

Брашно

Презла

Масло

Подготвка:

Измешајте го месото со варен компир (компирот излупете го и исечете го на коцки, сварете го, добро исцедете и иситнете го со вилушка), ситно сечкан кромид и лук, ситно сечкан магданос.

Додадете 1 јајце, 1 жолчка, куркума во прав, сол, мелен бибер и сода бикаробна. Измешајте добро – смесата треба да се соедини. Смесата поделете ја на 6 делови. Со влажни раце земете топче месо и растегнете го во елипсовиден круг, на средина ставете 1 лажичка кајмак.

Затворете и израмнете ја смесата, која претходно сте ја ставиле во брашно.

Ќебапот ставете го во разматена белка, па во презла. Загрејте масло и пржете од двете страни. Пријатен апетит.