Трамп му плати на судот гаранција од 175 милиони долари

од Vladimir Zorba

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп му дал обврзница од 175 милиони долари на судот во Њујорк, откако исплатата на 454 милиони долари била одложена поради пресуда за граѓанска измама. Оваа обврзница го спречува запленувањето на имотот и имотот на Трамп додека тој се жали на пресудата.

Доколку неговата жалба биде отфрлена, од Трамп ќе се бара да ја плати целата сума од 454 милиони долари, вклучувајќи и камата. Доколку жалбата на Трамп биде прифатена и обвиненијата против него бидат отфрлени, тој нема да мора ништо да и плати на државата, а гаранцијата што ја дал ќе му биде вратена, пренесе „Ал Џезира“, повикувајќи се на АП.

На 25 март, судот се согласи да ја одложи исплатата на 454 милиони долари доколку Трамп плати 175 милиони долари во рок од десет дена. Истиот суд ќе ги сослуша аргументите на Трамп во септември, неколку недели пред претседателските избори на 5 ноември.

Претходно судот пресуди дека Трамп и неговата компанија незаконски ја преувеличувале вредноста на своето богатство и манипулирале со вредноста на нивните средства за да добијат поволни заеми од банките и поволни услови од осигурителните компании.

Слични содржини