Три најдобри јаглехидрати за спречување на воспаление и помагање во губење на тежината

од Vladimir Zorba

Јаглехидратите му даваат енергија на телото. При изборот на јаглехидрати, треба да внимавате при изборот на храна за да не ги консумирате оние кои влијаат на зголемување на телесната тежина и можат да придонесат за воспаление, како што се преработените јаглехидрати.

Изборот на добри и здрави јаглехидрати е клучен за урамнотежена исхрана која влијае на тежината, но и го намалува ризикот од воспаленија и други здравствени проблеми.

Јогурт

Јогуртот може да биде одличен извор на јаглехидрати и може да обезбеди и други хранливи материи како што се протеини, калциум и корисни бактерии, што го прави хранлив додаток на урамнотежена исхрана, пренесува She Finds.

Диететичарот Триста Бест истакнува дека „јадењето повеќе храна богата со пробиотици може да помогне да се намали воспалението во телото“, што влијае на здравјето на цревата. Правилната функција на цревата е важна за целокупното здравје и благосостојба.

Бест објаснува дека „кога цревниот микробиом е неурамнотежен, тоа може да доведе до хронично воспаление кое е поврзано со широк спектар на здравствени проблеми. Храната богата со пробиотици, како што е јогуртот, содржи корисни бактерии кои можат да помогнат да се врати рамнотежата на микробиомот на цревата.

При изборот на јогурт, најдобро е да се консумира обичен грчки јогурт со ниска содржина на масти и оние кои не содржат многу шеќер. „Грчкиот јогурт е најдобар за слабеење бидејќи протеинот прави да се чувствувате посити помеѓу оброците, намалувајќи ја желбата за прејадување“, истакнува диететичарот Шавон Морисон.

Бобинките

Бобинките содржат јаглени хидрати во форма на природни шеќери како што се фруктоза, гликоза и сахароза, пренесува She Finds. Тие, исто така, имаат тенденција да содржат повеќе влакна, што може да ја забави апсорпцијата на шеќер во крвотокот, помагајќи да се контролира нивото на шеќер во крвта.

„Боровинките се богати со хранливи материи, што значи дека се нискокалорични и богати со хранливи материи“, Бест посочува како најдобра опција за консумирање кога станува збор за воспаленија и слабеење.

Додава дека „високата содржина на влакна помага да се отстранат токсините од телото и ги одржуваат цревата редовни и делуваат на намалување на воспалението и тежината. Содржината на витамин Ц е одлична за здравјето на имунитетот, но делува и како антиоксиданс за отстранување на токсините.

Сладок компир

Слаткиот компир, познат и како сладок компир, е хранлив и одличен извор на јаглехидрати кои го намалуваат воспалението и промовираат губење на тежината. Овие зеленчуци имаат понизок гликемиски индекс во споредба со другите намирници богати со јаглени хидрати, што значи дека предизвикуваат побавно зголемување на нивото на шеќер во крвта.

Рамномерното ослободување на енергија помага да се спречат скокови и падови на шеќерот во крвта, што има ефект на намалување на воспалението и спречување на неконтролирано зголемување на телесната тежина, пренесува She Finds.

Нутриционистката Лиза Ричардс тврди дека слатките компири се „хранлив корен зеленчук, полн со витамин А, влакна и други корисни витамини и минерали. Овие хранливи материи го прават слаткиот компир одличен избор на храна за здравјето и функционирањето на имунолошкиот систем“.

„Слаткиот компир е хранлив корен зеленчук, полн со витамин А, влакна и други корисни витамини и минерали“, вели Ричардс.

„Овие хранливи материи го прават слаткиот компир одличен извор на храна за здравјето и функционирањето на имунолошкиот систем“.

Слични содржини