Трикови кои ќе ве разбудат одморени уште пред да го слушнете алармот

од Vladimir Zorba

Колку пати ви се случило наутро да се разбудите уморни, да не спиете доволно и да се чувствувате лошо цел ден?

Нашите мисли, постапки, но и навики можат позитивно или негативно да влијаат на квалитетот на сонот, а неговото нарушување има значително влијание врз нашето ментално и физичко здравје и благосостојба.

Затоа е важно да се придржувате до однесувањата кои го поддржуваат природниот внатрешен часовник и да следите одредени упатства доколку сакате да се разбудите лесно наутро и да бидете одморени.

Постојат три совети кои треба да ги следите за да се разбудите среќни и наспиени:

1. Држете се до вашата рутина за спиење

Создавањето рутина што му треба на вашето тело е многу важно, затоа секогаш трудете се да се придржувате до истото време на спиење и истото време на будење.

Избегнувајте да спиете во текот на денот за да ви помогне да заспиете ноќе и да му дадете на вашето тело јасна претстава за тоа кога е ден и кога е ноќ.

2. Поправете ги вашите навики пред спиење

Избегнувајте активности кои можат да предизвикаат стрес пред спиење. Ова ќе ви помогне да го подобрите сонот и да се разбудите поодморени наутро.

Главните работи што треба да ги избегнувате вклучуваат консумирање кофеин или алкохол доцна навечер, како и користење на мобилен телефон и други екрани. Наместо тоа, навикнете се да пиете топол чај и да прочитате неколку редови од книга пред спиење.

3. Разбудете се на природна светлина

Ако е можно, држете ги завесите раздвоени и ролетните подигнати за да влегува природна светлина во просторијата. Ова ќе ви помогне да се разбудите наутро без потреба од аларм, пишува Метро.

Слични содржини