Црногорската влада одбила донација од 10.000 кинески вакцини

од Nikola Popovski

Црногорската влада денеска одби донација од 10.000 вакцини од кинескиот производител Синофарм, сопственик на „Adriatic properties“ и банката „Universal Capital“, сопственост на Петрос Статис.

Вакцинацијата на населението сè уште не е започната во Црна Гора, а опозицијата ја окарактеризира одлуката на владата како политички мотивирана.

Владата, како што беше соопштено, ја одби донацијата на Статис затоа што „било договорено секое купување на вакцината да поминува низ директни билатерални односи со производителите, односно со земјите од каде доаѓаат вакцините“.

„Секој друг вид набавка на вакцина или донација или кој било друг вид на пристигнување вакцина во Црна Гора бара дополнителна проверка, односно посебна претпазливост“, рече министерката за здравство, Јелена Боровиниќ Бојовиќ.

Светската здравствена организација, како што истакна, предупреди дека секоја земја мора да биде многу внимателна кога станува збор за донирање вакцини преку некој друг алтернативен канал или пат.

„Имавме разни други понуди од овој вид за набавка на вакцини, но токму затоа што сакаме да биде тестиран, квалитетен, решивме вакцините да доаѓаат во Црна Гора преку директни врски и меѓународни билатерални договори“, рече таа.

Статис понуди донација од 10.000 кинески вакцини на Синофарм, а претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, ја информираше јавноста за тоа.

Опозициските партии тврдат дека владата ја одбила донацијата на Статис од политички причини, особено затоа што побарала помош од Србија за набавка на вакцини.

Министерот за здравство на Србија, Златибор Лончар, во неделата вечерта изјави дека и „министерот за Црна Гора“ го контактирал во врска со помошта за вакцините.

loading...

Слични содржини