Тупанчески: Tрошоците за во Палермо ги платив јас од мојата трансакциска сметка

од Берта Китинска

Две компоненти се важи , а тоа е дали јас сум патувал службено за Палермо и втората компонента е кој ги покрил трошоците.Одговорот на првото прашање е „Не, јас не патував службено“, и втората компонента за тоа кој ги плати трошоците: „Tрошоците ги платив јас од моја трансакциска сметка“, вели министерот за правда Никола Тупанчевски за Утрински брифинг.

На прашањето дали бил изненаден од прозивањето на Антикорупциска за неговото патување и присуство во Палермо на фудбалскиот натпревар каде Македонија ја совлада Италија, министерот појанува дека бил шокира.

-Бев шокиран зошто го велам ова тоа, затоашто јас имам коректен однос со многу луѓе тука и како професор. За да се стигне до вистината треба да се слушне и другата страна, вели министерот.

Тупанчески вели дека ниедна законска ни етичка норма не е прекршена со неговото патување во Италија на фудбалски натпревар. Тој вели дека владата има етички кодекс во кој меѓу другото се дефинираат патувања на службените лица.

-Јас не сум користел буџетски средства, не сум користел службено возило, не сум користел обезбедување, а трошоците сум ги покрил сам. Јас сум голем фудбалски фан. За Португалија нема да одам оти заменикот министер нема да биде тука, па не е во ред министерството да остане така. А има чартер летови на еден ден, вели Тупанчески.

Слични содржини