Вакцинираните лица од трети земји можат да влезат во ЕУ без ограничувања

од Stefanija Kuzmanovska

Советот на Европската унија (ЕУ) формално ги укина ограничувањата за несуштинските патувања за државјани на трети земји кои се вакцинирани со сите дози на вакцината против ковид-19, што ги вклучува граѓаните и на Западен Балкан.

Додека не се усвојат таканаречените „дигитални сертификати“ на ниво на ЕУ, ЕУ ќе прифаќа сертификати за вакцинација од трети земји кои содржат барем минимални податоци, во согласност со националното законодавство и земајќи ја предвид потребата да се провери автентичноста, валидноста и интегритет на сертификатите.

Советот на ЕУ исто така усвои препорака за укинување на сите ограничувања на патувањето за оние земји кои забележале максимум 75 случаи на инфекција со коронавирус во последните 14 дена. Досега, овој праг беше 25 случаи на 100.000 жители.

Во согласност со новата препорака, ЕУ ќе го ажурира списокот на таканаречените „зелени држави“ и државите што се сметаат за безбедни во однос на инфекцијата со ковид-19 и чии граѓани можат да се движат во рамките на ЕУ без пречки.

Укинувањето на ограничувањето за патниците од трети земји кои биле вакцинирани се однесува на вакцините одобрени од Европската агенција за лекови (ЕМА).

ЕМА досега одобри употреба на вакцини од Pfizer / BionTech, Moderna, Johnson и Johnson како и AstraZeneca.

Слични содржини