Висок сојузник на Путин вели дека војната во Украина може да „трае со децении“ – и предупредува дека Западот го потценува ризикот од нуклеарна војна

од desk4

Висок сојузник на Владимир Путин предупреди дека рускиот конфликт со Украина може да „трае со децении“, објавија државните медиуми.

Дмитриј Медведев, заменик-претседател на Советот за безбедност на Русија, исто така, вели дека мировните преговори се невозможни додека „кловнот Зеленски“ е на власт.

„Овој конфликт ќе трае многу долго. Веројатно со децении. Ова е нова реалност“, се цитира во изјави за ТАСС, руска државна медиумска агенција.

Осврнувајќи се на „кловнот Зеленски“, тој вели: „Секогаш сè завршува со преговори и тоа е неизбежно, но се додека овие луѓе се на власт, ситуацијата за Русија нема да се промени во однос на преговорите“.

Тој предупредува дека го потценува ризикот од нуклеарна војна за Украина и вели дека Русија ќе изврши „превентивен напад“ доколку е потребно.

Тој додава дека вооружувањето на Украина со нуклеарно оружје – чекор што ниту една западна земја јавно не го предложила – би значело „нуклеарна војна“.

 

Слични содржини