Во кој период од животот алкохолот најмногу го оштетува мозокот?

од Vladimir Zorba

Истражувачи од Велика Британија и Австралија заеднички објавија напис за тоа во кои периоди зголемената консумација на алкохол е најштетна за развојот на мозокот и когнитивните функции.

Написот е објавен во медицинското списание BMJ, а истражувачите Луис Митон, Брајана Лис и Рахул Тони Рао го проучувале стареењето на мозокот и влијанието на супстанциите врз здравјето на мозокот.

Во него, тие ги сумираа повеќето од претходните откритија на бројни истражувања за тоа како алкохолот може да влијае на мозокот и на телото за време на нашиот живот.

Како што може да се очекува, изложеноста на алкохол може да биде особено штетна во најраните фази на развој, почнувајќи од моментот кога фетусот е во матката.

Познато е дека употребата на алкохол во поголеми количини за време на бременоста го зголемува ризикот од раѓање деца со доживотно невролошко оштетување и други вродени дефекти – состојба наречена нарушување на фетусот со алкохолен спектар.

Авторите, исто така, укажуваат на истражување што сугерира дека дури и мало до умерено пиење за време на бременоста може да има суптилни негативни ефекти врз здравјето на мозокот кај детето подоцна, пренесува Gizmodo.

Следниот врв на опасност од алкохол се чини дека доаѓа во средната и доцната адолесценција. Истражувањата покажаа дека децата на возраст од 15 до 19 години често започнуваат да се „дружат со алкохол“ преку прекумерно пиење, што е поврзано со намален волумен на мозокот, послаба поврзаност на нервните клетки и мало опаѓање на когнитивните функции, забележуваат авторите.

Конечно, а можеби и најчудната работа е возраста, односно периодот со 65 плус.

Постарите луѓе пијат поретко, но познато е дека оние со долги периоди на големо пиење имаат зголемен ризик од деменција и когнитивен пад кога ќе ги достигнат своите златни години.

Како што истакнуваат авторите, потребни се многу повеќе истражувања за да се покаже дека консумацијата на алкохол влијае на мозокот во различни периоди од животот.

Некои студии, на пример, откриле дека употребата на алкохол во мали количини е поврзана дури и со подобрување на здравјето на мозокот кај постарите лица.

Но, овие типови на студии имаат свои ограничувања, и други неодамнешни истражувања покажуваат дека всушност нема „здраво“ ниво на консумација на алкохол, само релативно пониско ниво на ризик. На пример, дури и умереното внесување на алкохол е поврзано со поголем ризик од карцином.

Иако светот без алкохол изгледа незамислив, намалената употреба на алкохол во кое било време од животот може да има само позитивни ефекти.

Слични содржини