Врабчев: Радев ги злоупотреби македонско-бугарските односи, лично го протурка барањето за уставни измени

од Nikola Popovski
1,8K прегледи

Пред се нашите односи нема да ги дефинира Румен Радев кој ги злоупотребил. Да не заборавиме дека рамковната позиција на Бугарија произлезе од консултациите што ги свика токму бугарскиот претседател, од кои дојде до сличен документ и во Македонија. Со ова, односите се влошија и се создаде основата за вето, вели за „Локално“ Андреј Врабчев, бугарски аналитичар и сега веќе поранешен кандидат на партијата Продолжуваме со промената за пратеник во бугарското собрание, во однос на новата бугарска влада и односите со Македонија.

Според него, ваквото сценарио на Радев беше во сојузништво со Красимир Каракачанов, кој се закани дека ќе го напушти кабинетот и ќе ја урне владата на пораенешниот премиер Бојко Борисов.

-Во никој случај не го велам ова за да ги ослободам од вина Борисов и ГЕРБ, туку нивната вина е повеќе во нивната поврзаност со кругови во Македонија блиски до Белград. Апсурдот е што во улога на спасител од последиците на ветото и рамковната позиција се појави никој друг туку Радев и наметна ново барање, кое го нема во рамковната позиција, а тоа е вклучување на Бугарите во Уставот кој лично го протурка сам, без одобрение од Бугарскиот парламент, потенцира Врабчев, кој е магистар по меѓународна и национална безбедност.

Како што тврди, вклучувањето на Бугарите во Уставот на Македонија беше барање кое требаше да го прикрие неуспехот на рамковната позиција, која не ги исполнуваше критериумите од Копенхаген и имаше за цел да биде и прифатливо за ЕУ ​​и да биде претставено како огромна победа пред бугарското општество, но, како што вели, има и друг скриен потенцијал.

-Мое мислење е дека тоа е идеална алатка за одржување на конфликт, давајќи им тема на ВМРО-ДПМНЕ и на националистите кај нас, како и на личности како Радев. Ако некој почне да го надминува, лесно е да се создаде конфликт за начинот на опишување на македонските Бугари и особено за нивниот број. Ако се надмине, ќе има негативни последици бидејќи нема да резултира со никакво подобрување на положбата на македонските Бугари. Напротив, дополнително ќе ги маргинализира и ќе постави линии на поделба во општеството, но и во семејствата на многу од нив. Тогаш тие што го наметнаа ќе имаат уште една причина за да ги влошат односите, ни објаснува Врабчев.

Андреј Врабчев

Нагласува дека барањето за уставни измени, кое е втемелено во преговарачката рамка на Македонија со ЕУ, произлезе од посетата на македонските граѓани со бугарска самосвест кај претседателот Радев. Како што тврди, идејата за вметнување во македонскиот Устав прв ја кажал Радев во Бугарија, а во Македонија први ја начнале од ВМРО-ДПМНЕ. Ова следува од скорешната изjава на министерот за надворешни работи Буjар Османи, коj за таа идеja за првпат слушнал од висок претставник на ВМРО ДПМНЕ.

-Оваа делегација се прогласила за претставници на македонските Бугари без нивните организации да имаат историја на таква активност. Не стана јасно зошто не се борат за уставни промени и права во својата земја, особено ако се има предвид дека еден од нив е лидерот на партијата ГДУ (за која не знам дека има слични политички барања) и претседателот на културниот клуб, Иван Михаилов кој доживеа лоша судбина. Оттука се поставува прашањето дали ќе има автентично претставување на македонските Бугари во случај на евентуални измени на уставот? Дали личностите кои ќе бидат ставени во оваа улога ќе бидат мост меѓу нас или ќе ги влошат односите со симулирање активност и поттикнува национализам во двете земји? Со други зборови, вметнувањето нема да ја подобри социјалната состојба на македонските Бугари, на напротив, ќе стане незавидна, смета соговорникот.

Затоа верувам, продолжува тој, дека е во интерес на европеизацијата на Македонија, на нашите односи, на двете земји и на македонските Бугари, да се договориме за уставна реформа што ќе го напушти сталинистичкиот модел на поделба на народи и заедници и ќе го усвои граѓанскиот модел во кој сите граѓани се еднакви и нивната положба во општеството не се одредува според етнички ознаки, туку според нивните лични квалитети.

-Ова е најдобриот начин секоја заедница да го добие своето заслужено место во општеството. Сè што беше кажано досега имаше за цел да покаже дека и ГЕРБ и ППДБ ќе бидат максимално претпазливи на темата Македонија. Претседателот и националистите остануваат едни од ректките кои можат тоа да го користат за лични потреби. За да го подобриме квалитетот на нашите односи, потребна ни е храброст да ги посочиме виновниците за неуспехот по потпишувањето на договорот, неопходно е да се изолираат и да не се дозволи да бидат одговорни за неуспесите. Верувам дека бидејќи еден столб на оваа влада се евроатлантските вредности, таа ќе се држи до договорените односи и документи, од кои најважен е Договорот за добрососедство.

Патот напред е да се постигнат вистински резултати во сферите кои досега останаа надвор од нашите односи: поврзаност, медиуми, култура. Конечно, но од најголема важност, со заеднички напори на двете страни е да се отстрани влијанието на длабоката држава во нашите односи, бидејќи сите знаеме дека во Бугарија е поврзана со Кремљ, а во Македонија со Белград, заклучува Врабчев.

Н.П.

Слични содржини