За 6 години, Турција планира да произведува 25% од природниот гас во Европа

од Vladimir Zorba

Турција ќе произведува природен гас еднаков на една четвртина од целото производство во Европската унија во моментов. Количините ќе бидат доволни за покривање на една третина од потрошувачката на гас во земјата. Тоа го изјави министерот за енергија, Фатих Донмез во интервју за „Блумберг њуз“.

Во последната година, Турција откри резерви на гас од 540 милијарди кубни метри, а се очекува црноморското поле да започне со работа во 2023 година со годишен производствен капацитет од 3,5 милијарди кубни метри гас. Целта е да се зголеми капацитетот на 15 милијарди кубни метри годишно за четири години до 2027 година, рече Донмез.

Депозитите ќе бидат експлоатирани од државната компанија Turkiye Petrolleri AO. Планира изградба на 40 бунари во четири фази на наоѓалиштето Сакарија. Се очекува производството да потрае и до две години, по повод 100 -годишнината од основањето на Турција и годината на претседателските избори.

Во моментов Турција го увезува речиси целиот гас, кој се користи во земјата. Со развојот на новите депозити, земјата се очекува да ги намали трошоците за 44 милиони долари. Поради порастот на цените на јагленот и намаленото производство на електрична енергија од хидроцентралите, поради сувото време, се очекува побарувачката за гас во земјата да се зголеми за 25% и да достигне 60 милијарди кубни метри оваа година.

Затоа владата преговара со Русија за продолжување на долгорочниот договор за снабдување со 8 милијарди кубни метри гас пред истекот на договорот во декември, изјави турскиот министер за енергетика.

Слични содржини