Зоран Заев: Очекувам соработка со Бугарија во секоја област -нема враќање назад!

од Vladimir Zorba

Бугарија навистина може да и  помогне многу на Македонија за евроатлантскиот нејзиниот пат – не само со постигнатото од неа, но и со грешките кои ги има напримвено, за да не ги правиме и ние. Ова го изјави на средба со новинари македонскиот премиер Зоран Заев, јави репортерот на БГНЕС.

Во Македонија има сериозна јавна поддршка за пристапување кон ЕУ. Заев прецизира дека “меѓу двете страни имало” долг период на ладни односи – според него  од политички причини, кој според него од вчера завршил “.

На состанокот со бугарскиот премиер Бојко Борисов и во присуство на двајцата министри за надворешни работи вчера биле дискутирани четирите отворени сегментот од договорот за добрососедство. Трите биле трајно затворени, останал  уште  еден кој Заев се надева дека ќе биде решен “на едно кафе” меѓу двајцата премиери и кабинетите.

ЗАев очеуква Борисов да присуствува на 2 август на прославата на Илинден во истроиско Крушево во Македонија.

Заев ја истакна важноста на спроведувањето на транспортниот коридор №8, кој ќе ги отстрани позитивните трендови кои во моментов се во сопственост на коридор №10 или север-југ, и ќе отвори перспективите за секаков вид економска соработка.

Тоа би помогнало за раздвижување на  бизнисот. Македонскиот премиер повеќепати ја истакна важноста на најдобрите позиции кои Бугарија има во Европската унија и изрази надеж дека во 2018 година Македонија ќе добие датум за почеток на преговори за пристапување кон ЕУ.

Македонија се надева и на позитивни чекори за проблемот, кој “Грција го има со нашето име”. Заев истакна дека во Македонија имало разочарување од долгото поставување на земјата во чекалната на ЕУ , и  изрази очекување земјата да ја добие поддршка од соседите – особено од оние кои се членки на НАТО и ЕУ.

Заев изрази очекувања за соработка во секоја сфера меѓу Бугарија и Македонија: “Очекувам многу спортски и културни настани, зголемен број на комерцијални договори, што ќе значи подобрување на квалитетот на животот.” Македонскиот премиер изрази значењето на енергетскиот сектор на Бугарија за Македонија – Скопје увезува 40% од електричната енергија, од кои голем дел доаѓаат од Бугарија./

Слични содржини