Зошто е подобро да се будите рано, а зошто да бидете „ноќна птица“: „За“, „против“ и што е подобро за бизнисот

од Vladimir Zorba

Утврдено е мислењето дека ранобудниците се сметаат за поприспособливи од „ноќните птици“ бидејќи оние што стануваат рано обично полесно се прилагодуваат на стандардните дневни распореди.

Според прегледот на истражувањето од 2012 година, ранобудниците пријавиле повисоко ниво на позитивни емоции. Сепак, вреди да се земе предвид дека среќата и другите позитивни емоции можат полесно да се постигнат кога вашиот режим на спиење ви овозможува лесно да се афирмирате во општеството. Од друга страна, создавањето и одржувањето на романтични врски и други видови на меѓучовечки односи може да биде тешко ако имате проблем да останете будни после 20 или 21 часот.

Да се ​​биде „ноќна птица“ сигурно има неколку недостатоци. Бидејќи повеќето општества се структурирани околу дневен распоред, како што е работното време од 8 до 16 часот, или дневните часови на училиште и факултет, на оние кои стануваат доцна може да им биде потешко да задржат одредена работа. Младите „ноќни птици“ дури може да имаат проблеми со приспособувањето на фиксниот училишен распоред, пишува „Индекс“.

Истражување од 2019 година сугерира дека ноќните птици може да се соочат и со други недостатоци, вклучително и зголемен ризик на менталното здравје и метаболички проблеми.

Сепак, предноста на вечерните часови не е секогаш лоша работа. Многу уметници, писатели и креативни професионалци чувствуваат дека најдобро работат додека остатокот од светот мирно спие околу нив.

Според истражувањето од 2021 година за гените кои го движат нашиот телесен часовник, со текот на времето би можеле да имаме поголема контрола врз начинот на спиење. Засега тие интервенции остануваат далечен сон и ниту една магична таблета нема да им олесни на ноќните птици да станат од кревет рано наутро. Промената на шемата за спиење може да доведе до потешкотии и да бара промени во типичното однесување на спиењето и бара огромно трпение во процесот.

Покрај тоа, шемата на спиење може да се менува како што стареете. Како што влегувате во средна или постара зрелост, може да почнете да станувате порано и порано.

Слични содржини