Слатките, пецивата и засладените грицки го обележаа детството на многу луѓе, но сè повеќе експерти предупредуваат дека оваа навика воопшто не е безопасна. Прекумерниот внес на шеќер во детството може да има долгорочни последици по физичкото и менталното здравје, а најопасен е токму затоа што делува тивко и незабележливо.
Светската здравствена организација (СЗО) препорачува процентот на додадени шеќери да не надминува 10% од вкупниот дневен внес на калории, идеално под 5%. Сепак, реалноста често е сосема поинаква. Многу деца веќе консумираат значително повеќе од препорачаната количина за време на појадокот.
На пример, појадокот што се состои од засладен јогурт, индустриски житарки и чаша овошен сок може да содржи повеќе од 25 грама шеќер, што е пет лажички. Детското тело не има потреба од таква количина, а родителите честопати не се свесни колку шеќер всушност се наоѓа во секојдневната храна.
Што прави премногу шеќер на детското тело?
Нутриционистите истакнуваат дека проблемот не е само во калориите. Детските тела сè уште се развиваат и се исклучително чувствителни на промени во исхраната. Кога детето често консумира засладени производи, телото се навикнува на брзи скокови и падови на шеќерот во крвта. Ова може да предизвика зависност од шеќер, нестабилни нивоа на енергија, раздразливост и да создаде основа за инсулинска резистенција, што е ран чекор кон дијабетес тип 2.
Покрај тоа, премногу шеќер може негативно да влијае на концентрацијата, квалитетот на спиењето, однесувањето и училишниот успех. Експертите, исто така, предупредуваат дека стабилните нивоа на гликоза во крвта се важни за здрав развој на мозокот и когнитивните функции кај децата.
Доколку навиките во исхраната не се корегираат на време, децата со прекумерна тежина се изложени на поголем ризик од развој на хронични заболувања во зрелоста, вклучувајќи дијабетес, кардиоваскуларни заболувања, висок крвен притисок и депресија.
Што можат да направат родителите?
Важно е да бидат свесни што се смета за додаден шеќер, бидејќи не станува збор само за слатки. Шеќерот е скриен и во „здравите“ житарки, овошните јогурти, соковите од продавница и готовите оброци.
Еве неколку едноставни совети од експерти:
* Читајте ги етикетите и изберете производи со помалку додаден шеќер.
* Дајте предност на свежо овошје наместо слатки и засладени пијалоци.
* Ограничете ги слатките на посебни пригоди наместо за секојдневна консумација.
* Разговарајте со децата за важноста на здравата исхрана на начин што е соодветен за нив.
* Бидете пример, децата најмногу учат гледајќи ги своите родители.