Храната со ниска содржина на масти, овошје и зеленчук може да ве натера да мислите дека правите здрав избор, но во реалноста не е така.
1. Обезмастеното млеко е поздраво
Вистината е дека полномасното млеко не го зголемува ризикот од дебелеење и срцеви проблеми и тоа е докажано од научно истражување, направено од научници во Сиетл. “Во исхраната нема апсолутни, туку само релативни тврдења во контекст на она што треба и не треба да јадеме”, објасни Марион Нестал, професор по исхрана во Њујоршкиот универзитет за “Гардијан”.
2. Избегнувајте компири
Всушност богатата храна на скроб е богат извор на витамин C и влакна и може да одигра важна улога во исхраната, особено ако консумирате варени компири без сол и масти.
3. Богатата храна на глутен треба да се избегнува
Поимувањето на “глутен” како синоним на “нездраво” е погрешно. “Укинувањето на глутен од исхраната може да доведе до недостаток на витамини и минерали”, објасни д-р Питер Грин од Универзитетот Колумбија.
4. Сушито секогаш е корисно
Идејата на ориз и свежа, сурова, риба или алги кго рева сушито до врвот на здравата храна. Но, всушност производите за суши се преработуваат побавно од организмот, што може да доведе до скок во шеќерот во крвта. Покрај тоа, после јадење суши, обично имаме тенденција да каснеме повторно подоцна, бидејќи гладот не е заситен. Во прилог, сушито често може да биде зачинето со сосови со висока содржина на шеќер и натриум како соја сос.
5. Овошните пијалаци се здрави
Не сите звучи свежи имиња се корисни, на пример природните сокови се штетни, освен ако не се од свежо исцедено овошје. Многу овошни пијалоци содржат вештачки ароматизатори и бои, додаден шеќер.