Намирници кои не смеете да ги јадете по 18 часот доколку сакате да ослабете

од Vladimir Zorba
302 прегледи

Во различни делови на светот вечерата се служи во различно време, па жителите на јужниот дел на Европа, како што се Шпанија или Италија, се повеќе склони кон подоцнежни оброци, додека Скандинавците последниот оброк од денот го јадат порано.

Според нутриционистите, нордиските земји се во подобра позиција и предупредуваат дека по 18 часот одредени намирници се фатални не само за фигурата, туку и за здравјето.

Брзината со која телото ја вари храната и ги метаболизира хранливите материи не се намалува драстично во ниту еден момент. Кај повеќето од нас, нивото на физичка активност се намалува во текот на ноќта, што влијае на оваа ефикасност. Некои истражувања сугерираат дека доцните вечери може да го променат деноноќниот ритам, што влијае на метаболичките процеси, а наместо тоа се претпочита последниот оброк во денот да се јаде порано и за контрола на тежината и за подобар сон и долговечност“, предупредува Роуз Фергусон, нутриционист, експерт за функционална медицина, водител на подкаст и автор на многу книги за исхрана.

Во крајна линија – доцното јадење никогаш не е добра идеја. И иако вклучувањето на широк спектар на храна во исхраната е од суштинско значење за да се обезбеди максимална разновидност на хранливи материи, некои намирници кои се консумираат по 18 часот може да бидат „тврди како камења“ за дигестивниот систем. Освен што влијаат на сонот, тие влијаат и на зголемувањето на килограмите поради сите оние дополнителни калории кои нашето тело не ги согорува.

Не е препорачливо да се консумираат одредени намирници од доцна попладне, а еве кои се тие:

1. Масни и зачинети сирења

Горгонзола, талегџо, маскарпоне, бри, камбер… Признаваме дека се вистинско задоволство за зависниците од сирења, но се многу лоши за дигестивниот систем бидејќи се богати со заситени масти и им требаат и до пет часа за да се сварат. Навечер, одлучете се за полесни сирења, како рикота од кравјо млеко, свежо сирење или страчино.

2. Црвено месо

Ако добар стек или сочен хамбургер е чест дел од вашето вечерно мени, размислете повторно: црвеното или мешаното месо тешко се вари, што може да предизвика да чувствуваме тежина и да го нарушиме сонот. Наместо тоа, подгответе бело месо за вечера, како пилешко или мисиркино, со мали порции мешунки или јајца.

3. Пржена храна

Не е непознато дека пржената храна се задржува во стомакот со часови и предизвикува непријатно варење (како што се металоиди или рефлукс) што може да го претвори попладнето или ноќта во кошмар. Затоа, изберете различни начини на подготовка, како печење или пареа. И заборавете на вкусниот помфрит!

4. Зачинета храна

„Зачинетата храна не само што не е сварлива, туку и ја зголемува телесната температура, што го отежнува заспивањето“, вели Фергусон. Избегнувајте бибер и чили, а наместо тоа зачинете ја вечерата со билки како магдонос, жалфија, оригано, рузмарин и босилек.

5. Кељ и зелка

Иако зеленчукот е богат со корисни хранливи материи, на кељот и зелката им треба долго време за варење, дури и до пет часа. Брокулата, бриселското зелје и карфиолот исто така многу бавно се варат и може да предизвикаат надуеност. Јадете ги, се разбира, но не навечер, туку преку ден.

6. Одредени видови риби

На некои видови риби, како што се лососот, харингата или скушата, им е потребно многу подолго време за варење од белата риба. Ако сè уште конзервирани во масло, напорот што се става на дигестивниот систем се удвојува. Избегнувајте ги навечер и наместо тоа одлучете се за филети од бела риба (дури и замрзнати) како бакалар или ослиќ.

7. Сладолед (и слатки)

Вистинска шеќерна бомба, сладоледот носи голема количина на калории кои не ги согоруваме освен ако планираме да се испотиме на подиумот навечер. Покрај тоа, шеќерите предизвикуваат скокови во гликемискиот индекс. Избегнувајте сладолед и наместо тоа одлучете се за шербет без шеќер или, уште подобро, само свежо сезонско овошје.

8. Чоколадо

Лоши вести за љубителите на чоколадо: омиленото задоволство за многумина содржи стимуланси кои можат да предизвикаат несоница. А ако чоколадото е млечно, има висока содржина на масти и го преоптоварува црниот дроб. „Чоколадото не само што содржи кофеин, туку и теобромин, уште еден стимуланс кој може да направи срцето да чука побрзо и да го наруши сонот“, предупредува Фергусон, додавајќи дека е подобро да се замени со чисто чоколадо без додаден шеќер.

9. Салата

Изгледа невозможно, но дури и здравите салати, кои сакаме да ги консумираме во текот на денот, обично содржат неколку видови сиров зеленчук кој тешко се вари, а кој навечер, кога варењето се забавува поради недостаток на активност, може да почне да предизвикува проблеми во стомакот, кои предизвикуваат надуеност и немирен сон.

Слични содржини