Студија на агенција за безбедност на храната во Унгарија покажа дека исти стоки се со повисок квалитет во соседна Австрија. 
Идентични производи, произведени од прехранбени гиганти како Unilever и Nestle, и се движат од суви супи до чоколади, се наоѓаат повкусни и поквалитетни во Австрија. Тоа е резултат од истражувањето на 24 марки, извршено од унгарската агенција за безбедност на храната.
„Тоа пред сè е прашање на морал, а не на закон “, изјави владин службеник задолжен за надзор на синџирите супермаркетите.
При инспекциите бил спореден квалитетот на 100 идентични брендирани производи на унгарскиот и на странски пазари. Агенцијата за безбедност на храната го споредувала вкусот, составот и информациите за корисниците на етикетата на производите што се продаваат во синџирите продавници Spar, Metro, Lidl и Aldi во Унгарија.
Имало голем број на разлики во вкусот на производите што се продаваат во Унгарија и во истите синџири во Австрија. Кај некои од производите и имало и разлики во износот на штета на унгарските корисници.
Саканото од децата течно чоколадо “Нутела” на Ferrero се покажало повкусно и кремасто во австриските продавници, а сосот за шпагети “Карбонара” на Knorr содржи три вида сирење, кога е на австрискиот пазар, и ниту еден – во Унгарија.
“Унгарците сакаат фер третман, а не двојни стандарди”, рече службеникот. Тој истакна дека резултатите од поширока студија ќе можат да бидат објавени следниот месец.