Шокантно истражување: Вријат хемикалии во овошјето и зеленчукот!

од Vladimir Zorba
174 прегледи

Американското Министерство за земјоделство утврди “Валкана десетка” во овошјето и зеленчукот со највисоко ниво хемикалии. Работна група за животна средина при Министерството, анализира 48 производи од нив кои се одгледуваат по вообичаен начин, информира “Медикал дејли”.

Иако темелно миење и дури лупење на повеќе од 36.000 примероци, во храната останале вкупно 178 пестициди. Таканаречената “Валкана десетка” со највисоко ниво на хемикалии, се состои во јагодите, спанаќот, јаболката, праските, целерот, грозјето, крушите, црешите, доматите, и компирот.

Сите тие дали позитивна реакција за голем број на различни пестициди и имале повисока концентрација на синтетички хемикалии од остатокот продукти. Јагодите содржат најмалку 20 пестициди. Храна со најмалку пестициди се пченката, авокадото, ананасот, зелката, кромид, замрзнатиот грашок, папајата, аспарагусот, мангото, модар патлиџан, лубениците “Медна роса”, киви, портокаловата диња карфиолот и грејпфрут.

Само 1% од примероците пченка и авокадо имале воочливи нивоа пестициди. Невладината организација Сојуз за храна и земјоделство, која ги претставува производителите на овошје и зеленчук, рече дека корисниците не треба да се загрижени од резултатите, бидејќи работната група за животна средина не користела научен пристап.

Најважно според производителите е земјоделското производство да не се загадува, овошјето и зеленчукот да се мијат темелно, да се чуваат на ладно и одделно од сурово месо, кокошки и морска храна.

Слични содржини