Познато е дека богатата на протеини исхрана може да ви помогне да се чувствувате сити подолго, но за време на една неодамнешна студија објавена во списанието Molecular Metabolism, стручњаците сочинуваат листа на храна, која е најдобра во овој поглед. Покрај тоа, ве заштитува од прејадување.

Истражувачите на Универзитетот во Ворвик истражуваат специфичен сет на мозочни клетки наречени “датнити”, кои се наоѓаат во центарот на контролната област на телото.

Тие сметаат дека со откривање на хранливи материи во она што го консумираат, тоничноста може да предизвика чувство на ситост.

Амино киселините аргинин и лизин се клучни за здрави мускули, коски, органи, па дури и за синтеза на хормони.

Човечкото тело не произведува лизин само по себе, туку само повремено формира аргинин, што значи дека мора да го набавите главно преку храната што ја јадете. И двете се од суштинско значење за оптималното здравје и здрава загуба на тежина.

Која храна ги содржи овие хранливи материи?

Тоа е најбогатата на протеини храна, вклучувајќи свинско месо, говедско, пилешко, скуша, авокадо, леќа, како и ореви како бадеми, ореви и ф′стаци. Тие имаат највисока концентрација на овие две амино киселини и најбрзо предизвикуваат чувство на ситост.

Од друга страна, сливите и кајсиите, кои се богати со протеин, всушност се богати со аргинин и лизин.