
Научните истражувања покажуваат дека ефектот на шеќерот во мозокот е сличен на оној на тешки лекови кокаин и хероин. По внесот на слатко кај човекот, се јавува состојба на возбуда, слична на онаа на наркотичка интоксикација. Сите современи луѓе се зависници од шеќер – кои се во поголема, а некои во помала мера.
Најлошото е што потрошувачката на шеќер мора да предизвика зависност и апстиненција и се случува ако слаткото не пристигне навреме во телото.
Луѓето со сериозна зависност од јаглени хидрати кои доживуваат ненадејни појави да јадат нешто слатко, доживуваат тешка апсиненција од шеќер од нивната храна. Тие одат низ период на раздразливост, напади на агресија, анксиозност, манија.
Човечкиот мозок ги смета засладените производи корисни и неопходни за живот. Тоа се прави за да не се хранат луѓето со кисело и горчливо незрело овошје, по што се јавува овој физиолошки механизам – одвојување на ендорфините во јадењето на слатки работи.
Поделбата на ендорфините – познати како хормони на среќата – може да се стимулира на различни начини. Значи чувството на џем може да се замени со спортски тренинг или редовен квалитетен секс. Ова е многу повеќе корисно за здравјето отколку прекумерните јаглени хидрати.
По двегодишна пауза во нејзината пејачка кариера, добро заобленатаАдел се појави пред публикаата. Англискиот поп-дива не ја криеше тајната за големата транформација. Таа призна дека е страстен фан на чај. Само не пијте 2 – 3 и 10 – 12 чаши чај на ден! Проблемот не е во чајот, туку во фактот што пејачката во секоја чаша додава два грутки од шеќер. Ова го прави 25 грутки дневно. Кога таа се откажа од шеќер, но не од чајот, таа се откажа од сите јадења и пијалаци што ги прима. По ова таа доживиува телесна и духовна трансформација – изгубила 10 килограми.

5 ПРИЧИНИ ЗА НЕ ГО ЈАДЕТЕ
Шеќерот е потребен во многу мало количество за луѓето. Но, ние секој ден го користиме во огромни дози што предизвикува непоправлива штета на нашето здравје.
Вештачки рафиниран шеќер е содржан не само во бонбони, чоколади, колачи, газирани пијалоци и конзервирани сокови. Треба да се напомене дека 75% од сите прехранбени производи во супермаркет содржат шеќер.
Додавањето на дополнителна доза на гликоза не е само непотребно, туку исто така штетно за оранизмот: може да предизвика зависност од шеќер.
Ние сме толку навикнати на нашата зависност од шеќер што не ни размислуваме за нејзиното влијание врз нашите животи. Шеќерот е штетен за мозокот, го забрзува процесот на стареење, главен фактор за стекнување на тежина и компромитирање на хормоналната рамнотежа и ендокриналната функција.

Најмалку пет се чудата што ќе ни се случат кога ќе го запреме шеќерот.
1. Невидлива енергија
Нормално, нашето тело сака слатко кога е снабдено со енергија. За жал, ова е лажен маневар. Всушност, енергетскиот резерват на телото е практично бесконечен. Се складира во депонии, кои никогаш не можат да се отворат. Но, кога ќе застанеме со сладко, тие се активираат. Тогаш ќе се почувствуваме повеќе алармирани и силни. Престанува да се бара шеќер во крвта, телото почнува да се покорува беспрекорно без да бара чоколада и без да биде поспано.
2. Нормална тежина
Нашата тежина ќе биде нормализирана. Ако сме дебели или со прекумерна тежина, ние ќе слабееме без глад! Доволно е да се исклучи слатката храна, шеќерот, чоколада и засладени пијалоци од нашата храна. Телото ќе се затегне, кожата ќе има подобар изглед. Ние ќе ја одржуваме оптималната тежина во секое време, а нашето здравје ќе се подобри само со фактот дека ќе го исчистивме црниот дроб од шеќерот.
3. Здравје на гастроинтестиналниот тракт
Оние кои страдаат од стомачни и цревни проблеми мора да се откажат од слатките работи. Тогаш сите болести на гастроинтестиналниот тракт постепено исчезнуваат или застануваат.
4. Подобрување на рецепторите на вкус
Ако престанеме да јадеме шеќер, пупките за вкус ќе престанат да бидат подложени на напади на неприродна сладост. Секој оброк потоа ќе изгледа многу поубав и ќе уживаме дури и во наједноставната храна без какви било зачини.
5. Здрава кожа
Шеќерот во кој било вид лошо влијае на кожата и предизвикува осип, мозолчиња и други дефекти. Без шеќер, овие проблеми со кожата ќе исчезнат сами по себе.
Како да се ослободите од зависноста од џем?
► Храната богата со протеини, масти и влакна помага долго време да остане. Јајце, орев, авокадо и маслиново масло мора да бидат вклучени во дневното мени.
► Зелен лиснат зеленчук може да го замени лебот и макароните, кои се јаглени хидрати. Лебот кој брзо се зема во телото се претвора во шеќер. Додека зелениот лиснат зеленчук варира подолго. Вклучете рукола и зелка во вашето мени.
► Ферментираната храна ја намалува желбата за џем. Прекрасна работа ќе стори за вас, на пример, кисела зелка.
► Чистата црна чоколада, исто така, предизвикува ослободување на ендорфини без шеќер.
► Пијте многу вода. Ја намалува апликацијата