Каде го чувате чоколадото? Конечно откриено каде треба да го чуваме

од desk2
128 прегледи

 

Додека некои велат дека чоколадото треба да стои во фрижидерот, за да се одржи неговата свежина и да се спречи топењето, многумина заговараат дека собната температура е препорачлива. А што велат стручњаците?

Кога чоколадото е во фрижидер станува покрцкаво, а и се појавуваат бели точки, поради ниските температури, ако стои на собна температура ќе биде помеко и поркемасто.

Додкеа во Австралија производителите на чоколадо додаваат посебна состојка за да не се стопи на високи темпратури, во другите земји тоа е непотребно затоа што никога не е толку жешко.

„Тоа е доказ дека треба да го чуваме во кујнските ормарчиња, проблемот е решен“, вели Анџела Бишоп од Студиото Тен.

Порано холандкси експерт рече дека чоколадото не треба да стои во фрижидер, затоа што губи од својата арома, не ги ослободува вкусовите.