Абазовиќ: Граѓанинот не веруваше дека неговиот глас вреди нешто до овие избори

од Vladimir Zorba


Лидерот на коалицијата „Црно на бело“, Дритан Абазовиќ, како гостин на „ТВ ФЕЈС“, рече дека многу од писмата што ги добил биле добронамерни, а „некои од нив биле нарачани“. Тој додаде дека „не се плаши“ и дека проблемот не е од политичка природа, туку од криминални структури кои се вградени во „длабоката држава“.

„Од кога започна парламентарниот живот во Црна Гора, владата никогаш не се смени на изборите. Ова е прв пат да го положиме приемниот испит за да можеме да се кандидираме за демократски општества. Ние го срушивме режимот што создаде приватна држава“, рече Абазовиќ.

Тој посочи дека дели одредени стравови што ги имаат сите добронамерни луѓе што испраќаат порака.

„Не можеме да ја интегрираме Црна Гора ако постојано држиме еден национален корпус под име или под притисок дека тие мислат дека се непријатели на државата. Јас не го делам тоа разбирање. Јас не ја бранам нивната идеологија, но има луѓе кои се приврзани за оваа држава“, рече Абазовиќ.

Тој рече дека ако сакаме да изградиме чесно општество, „не можеме да кажеме дека 52 или 53 проценти од Црна Гора е некако пријателски расположено, а сите други се некои предавници, четници, кои сакаат да ја срушат оваа земја“.

„Убеден сум дека 85% од граѓаните се лојални и приврзани за Црна Гора.

Тој рече дека „ДПС ја отуѓила државата од граѓаните“.

„Ако десницата порасна во Црна Гора, претпоставувам дека за тоа е виновна 30-годишната влада. Ако има национализам, претпоставувам дека виновни се структурите кои работеа на неговото промовирање 30 години “.

Тој рече дека „нема апокалипса“, и дека граѓаните го положиле „демократскиот испит“.

„Луѓето се среќни што за прв пат се чувствуваат слободни. Граѓанинот не веруваше дека неговиот глас вреди нешто до овие избори“, рече Абазовиќ.

„Ние мора да ги издржиме маките на раѓањето на демократијата. Убеден сум дека промената ќе биде прифатена со многу мала напнатост. Ова беше шок терапија и мораше да се случи“.

Тој рече дека „не се плаши“, дека проблемот не е од политичка природа, туку од криминални структури кои се вградени во длабоката држава.

„Овие луѓе можат да бидат проблематични. Сето ова носи одредени ризици и жртви и ние сме подготвени да ги сносиме. Каков претставник на народот би бил ако некој од криминалните структури ме поколеба? “

На прашањето кој е најопасниот кој му се заканувал, Абазовиќ одговори:

„Најопасните тука се два клана кои се меѓународно познати и кои се наш најголем бренд – кавачки и шкаљарски клан, кои се дел од голем наркокартел. Важно е луѓето да разберат дека криминалните структури работат многу подобро од политичките “.

Тој потсети дека Црна Гора достигна „100 проценти од задолженоста на БДП“.

„Ќе биде тешко за нас да ги сервисираме социјалните бенефиции во следната година затоа што има заем за автопатот. Тогаш ќе сфатиме дека сите добиваме иста пензија, имаме исто образование… или сите се соочуваме со невработеност што е иста за сите. Мораме да излеземе од матрицата на 90-тите. Ние ги победивме 90-тите години. Овој режим е дел од тоа“, рече Абазовиќ.

На прашањето дали коалициските партнери кои ја негираат Сребреница носат политичка и кривична одговорност, Абазовиќ рече:

„Секако дека носат. Јас би сакал идејата за коалицијата „Црно на бело“ да добиеше 51 процент самостојно. Нови луѓе, граѓански профилирани, помлади образовани луѓе, тоа би било идеално сценарио. Нема идеално сценарио. Прво мора да го срушиме режимот и да работиме на зајакнување на граѓанското битие. Луѓето кои не се во коалиција, но потпишаа договор, потпишаа работи што се историски“.

Тој додаде дека никаде нема поголема гаранција од тоа што е политички договор.

„Најважно во политиката е некој да ги прифати вашите принципи. Најважно е да не се откажувате од принципите “.

Рече дека сè уште не е познато дали Здравко Кривокапиќ ќе биде премиер.

„Целта е да немаме луѓе во владата што ќе предизвикаат негативни емоции. Ако има отстапувања од нешто што е наш основен принцип, ќе мора да заземеме нова позиција. Не можам да тврдам дека се согласивме за сите работи. Нашата влада бара поддршка од меѓународната заедница, најмногу сме загрижени за тоа во моментот. Исто така, ќе излеземе со лични решенија. Најважно за нас беше што нема поместување од националните интереси на Црна Гора, и тоа е главниот фундаментален принцип. Секој што сака да го прекрши овој принцип не може да биде наш партнер“.

loading...

Слични содржини