Ако мислите исто како и сите други, тогаш НЕ МИСЛЕТЕ: Како локалната будала стана попаметна од сите во селото …

од Берта Китинска

Тие велат дека тоа се случило во Мексико. Во едно мало гратче во некоја далечна провинција, група пријатели имаа навика да се потсмеваат на еден локален бездомник, кој нема ништо на овој свет. Тој сиромашен човек живеел според она што другите и би му го дале.

Се случуваше секоја вечер некој од споменатата група да го повика во кафеаната, каде што беа собрани голем број луѓе. Тие го замолија тој сиромашен човек да избере помеѓу две парички: една голема, бронзена (помали вредности) и друга мала, сребрена (големи вредности).

Сиромавиот човек секогаш ја бирал најголема паричка која има најмалку вредност, а друштвото се подбивало со него.

Еднаш се случи еден многу љубезен и добар човек да застане покрај споменатиот град. Вечерта, тој решил да оди во барот и таму ги видел локалното население како се забавуваат како го понижуваат сиромавиот човек. Лут на оваа „игра“, човекот го зграпчи сиромавиот човек за рака и го праша дали навистина не знае дека големата паричка е помалку вредна, на што сиромавиот одговори:

“Секако дека знам, јас не сум толку глупав. Знам дека може да се купи пет пати помалку за оваа паричка отколку за другата. Но, ако еден ден изберам повредна паричка, тие ќе видат дека знам што правам и никогаш повеќе нема да ми понудат паричка. “Од оваа приказна можеме да научиме неколку поучни животни лекции:

„Ако некој изгледа глупаво, тоа не значи дека е навистина глупав“.

„Кој се смее последен, се смее најслатко.

„Прекумерната амбиција може да одземе мал, но стабилен извор на приход.

„Нам воопшто не ни требаат туѓи мислења за да ја подигнеме нашата самодоверба и не ни треба туѓо одобрување. Ако навистина сакате да се почитувате, прифатете се како што сте навистина.

Само најнесреќните луѓе постојано размислуваат за тоа што мислат другите за нив “.

loading...

Слични содржини