Албанците од Албанија рекордери во барање на азил

од desk4

Во последните десет години од 2010-2020 година, 207.200 албански државјани, од кои околу 33% се малолетници, поднеле барање за азил во некои земји на ЕУ и Швајцарија.

Во споредба со другите земји во регионот за истиот период, Албанија го држи рекордот по вкупниот број апликации.

„Во текот на последната деценија регистрирани се многу голем број албански баратели на азил, вкупно 207 200 баратели на азил во ЕУ и Швајцарија (со исклучок на барателите на азил во Велика Британија). Најголемиот број е регистриран во 2015 година, 67 000, следната година овој број е преполовен, се движи од 20 на 24 000 во следните три години “, објави весникот„ Монитор “, повикувајќи се на извештај на Европската канцеларија за азил (ЕАСО).

Според истиот извор, минатата година, поради пандемијата што предизвика затворање на границите, нивниот број изнесувал околу 7.000.

Извештајот особено го истакнуваат бројот на албански малолетници кои бараат азил. Тој број претставува 33 проценти годишно или една третина од вкупниот број. По Албанија, бројот на баратели на азил е Косово со 200.000, Србија имала 177.000 апликации во последната деценија, Северна Македонија 90.000, Босна и Херцеговина 52.000, Црна Гора 12.600 апликации.

Бидејќи земјите во регионот се сметаат за безбедни, повеќето барања за азил се одбиваат со текот на годините. Новиот циклус на емиграција во текот на изминатите неколку години создаде проблеми на внатрешниот пазар на трудот во Албанија, но исто така и во другите земји во регионот, поради што многу сектори се жалат на недостаток на работна сила, пишува Монитор.

Слични содржини