Алкохолизам во семејството: Како да го препознаете и дали овој проблем влијае на децата?

од Stefanija Kuzmanovska

Сеприсутниот алкохол има бројни негативни последици врз физичкото и менталното здравје за поединците, семејствата, но и за општеството во целина. Алкохолот, иако легален, нема никакви придобивки за човечкото тело, особено ако се консумира често како рекреативно средство за релаксација. Иако има одредени придобивки од одредени пијалоци како виното, алкохолизмот носи само штета.

Алкохолизмот во семејството е еден од најчестите извори на семејни и социјални проблеми. Семејството е првото кое ги препознава промените во однесувањето и кое може да ги забележи првите знаци на алкохолизам долго пред лицето да го има проблемот.

Алкохолизмот ги уништува семејствата, но и индивидуите и вклучува голема желба за консумирање алкохол со појава на реакции на организмот во случај на апстиненција. Алкохоличар не може да функционира нормално во животот, не е во состојба да ја исполни својата улога во семејството, на работа и во општеството, а семејството премногу често го толерира тоа.

Сепак, алкохолизмот во семејството може да има огромно влијание врз децата и другите членови и врз нивното ментално и физичко здравје. Често алкохолизмот носи со себе семејно насилство, ментално и физичко, што го спречува понатамошниот развој на членовите на семејството. Семејството се менува поради алкохолизам што може да изгледа како неповратна состојба.

Алкохолизам и генетика

Покрај фактот дека алкохолизмот во семејството што произлегува од еден член на семејството може да влијае на другите членови, алкохолизмот има и генетска врска. Научно е докажано дека постои можност некое лице да е генетски посклоно да стане алкохоличар, поточно, децата на алкохоличари имаат многу поголем ризик да создадат еднаква зависност.

Станува збор за активност на мозокот и чувствителност на мозокот на зависност, но исто така и способност да се метаболизира алкохолот што се пренесува.

Генетиката не е единствениот фактор во создавањето алкохолизам, но докажано е дека сè уште постои многу поголема инциденца на алкохолизам кај луѓето кои биле изложени на зависност само преку семејни врски. Ова исто така не значи дека детето сигурно ќе развие зависност, но дека е повеќе склоно кон тоа.

Алкохолизам во семејството – како да се препознае?

Во повеќето случаи, проблемот со зависност од алкохол го препознаваат луѓето кои се најблиски до пациентот, додека тоа лице обично го негира и го смета за обвинение. Семејството обично е прво кое ги чувствува последиците од реакциите, особено децата, но често членовите на семејството негираат дека проблемот навистина постои. Ако не сте сигурни дали членот на вашето семејство е зависен од алкохол или само повремено сака да пие неколку чаши, ова ќе го препознаете по неговото однесување.

Еве неколку начини да идентификувате лице зависно од алкохол:

* лицето станува неспособно да ги исполни обврските што претходно ги извршувало без тешкотии

* лицето почнува да има проблеми на работа или во комуникација со други луѓе

* лицето е често далеку од дома

* ниедно излегување или дружење не може да помине без алкохол

* зголемување на толеранцијата на алкохол, така што едно лице може да пие сè повеќе и повеќе

* лицето чувствува непријатност, па дури и лутина ако и се приговори за алкохол

* во апстиненција развива нервоза, стрес и лутина

* лицето нема контрола над своето однесување

* троши многу пари на алкохол

* егира дека е зависник од алкохол

* го доживува алкохолот како решение за проблеми

Зависноста не е мала работа и не е лесно да се излезе од неа ако нема добра поддршка и иницијатива. Алкохолизмот во семејството наведува дека во третманот се вклучени сите членови кои треба да го поддржуваат пациентот наместо да му свртат грб. Еден добар начин да помогнете е воздржување од алкохол од страна на сите членови на семејството.

Алкохолизам во семејството и децата

Иако се чини дека децата можеби не разбираат што се случува околу нив или дека еден од нивните родители е зависен од алкохол, се покажа дека децата добро знаат што се случува во позадина. Се разбира, децата можат да се чувствуваат сосема поинаку кога ќе пораснат со родители кои се зависни од алкохол и можат да развијат чувство на тага, љубов и лутина што може да го наруши нивното нормално функционирање.

Проблематично е кога детето се чувствува одговорно дека родителот е зависник, но исто така и кога родителот е премногу зависен од детето. Детето тогаш нема можност за нормален развој и поверојатно е да развие одредени психолошки проблеми бидејќи ситуацијата не е прилагодена на нивната возраст.

Ранливоста на децата не треба да се користи и на децата, како и на зависниците, треба да им се обезбеди соодветна помош. Децата учат од своите родители и го следат нивното однесување, и би било добро да не гледаат или доживеат прекумерна консумација на нивните родители. Алкохолизмот во семејството во голема мера го нарушува квалитетот на семејниот живот и животот на детето. Секој член на семејството ги чувствува последиците и на секој од нив им треба помош.

Третман на зависност од алкохол

Лекувањето на зависност и алкохолизам во семејството може да биде долготраен процес, но важно е да се започне што е можно побрзо. Негирањето на проблемот и однесувањето како да не е толку интензивно, или уште полошо, не постои, ја прави ситуацијата потешка за зависникот и за целото семејство.

За да може човек да излечи зависност од алкохол, потребна е апстиненција и можни се разни видови терапии кои ја намалуваат желбата за алкохол и го враќаат лицето во нормална состојба.

Алкохолизмот може да предизвика здравствени проблеми многу брзо, па можно е некое лице да мора да решава и физички проблеми со помош на апчиња или други медицински средства.

Слични содржини