Американски генерал: Ќе биде исклучително тешко да се протераат руските сили од Украина

од Stefanija Kuzmanovska

На Украина ќе ѝ биде исклучително тешко да ги протера руските сили од нејзината територија во 2023 година, но конфликтот не е замрзнат, изјави Марк Мили, шеф на Здружениот Генералштаб на Пентагон.

Според неговото мислење, во моментов ниту една од страните во конфликтот веројатно не може да постигне политички цели со воени средства, армијата верува дека таквата „држава“ ќе опстане уште некое време. Сепак, тој појасни дека не смета дека конфликтот е замрзнат.

На 24 февруари минатата година Русија започна воена операција во Украина. Претседателот Владимир Путин нејзината цел ја нарече „заштита на луѓето кои осум години биле изложени на малтретирање и геноцид од режимот во Киев“. За тоа, според него, се планира да се изврши „демилитаризација и денацификација на Украина“, да се изведат пред лицето на правдата сите воени злосторници одговорни за „крвавите злосторства над цивилите“ во Донбас, пренесе РИА.

Слични содржини