Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Амфилохије за неплатениот долг на Митрополијата во Црна Гора: Благодарност до нашиот добар претседател Вучиќ, но тие пари нека одат за Косово

Амфилохије за неплатениот долг на Митрополијата во Црна Гора: Благодарност до нашиот добар претседател Вучиќ, но тие пари нека одат за Косово

Митрополитот црногороско-приморски Амфилохије Радовиќ му рече на српскиот претседател Александар Вучиќ дека најавената помош за исплата на даночниот долг на Митрополитијата во Црна Гора „до последен динар“, да ја даде за Косово.

„Благодареност до нашиот добар претседател на Србија, но би го замолил парите, се до последниот динар, да ги даде за Косово“, рече Митрополитот Амфилохије за Радио Белград.

Тој, одговарајќи на вчерашната изјава на Вучиќ дека Србија ќе помогне во отплатата на даночниот долг што црногорските власти го бараат од СПЦ и Црногорско-приморската митрополија, рече дека тој е „благодарен на српскиот претседател, но тие пари да ги пренасочи кон Косово“.

„Луѓето на Црна Гора се „органски суштински поврзани“ со Косово како вековно огниште и за Србија и за Црна Гора и за целиот наш народ“, рече Амфилохије и рече дека Косово треба да биде зачувано и одбрането.

Митрополитот Амфилохије ги отфрли тврдењата на црногорските даночни службеници дека Митрополијата не плаќала данок и ги нарече „морбидни лаги“.

„Ако треба да им помогнеме на СПЦ и Митрополитот во Црна Гора или која било епархија во Црна Гора
по ова прашање, ќе помогнеме, ќе платиме сè што треба да платиме “, рече Вучиќ во интервјуто за ТВ Прва во неделата.

loading...