Бидете внимателни кога купувате и консумирате храна доколку имате проблем со алергии.
Вообичаени прехранбени алергени се млекото, јајцата, рибата, школките, јаткасти плодови, кикиритките, пченицата и сојата.
Овие алергени може да се најдат во многу намирници и затоа оние кои се алергични на нив треба да бидат доста внимателни кога купуваат и консумираат храна.
Млеко
Млекото не се користи само за правење сирење, туку може да се додаде во многу други намирници. За среќа, постојат алтернативи од растителна основа, како кремасто овесно млеко и вкусно бадемово млеко.
Јајца
Јајцата се кријат во колачи, мајонез, дури и во некои тестенини.
Риба
Рибата е често ѕвезда на кулинарските деликатеси, но потенцијален негативец за оние кои страдаат од алергија.
Школки
Школките може да предизвикаат доста тешки алергиски реакции.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се кријат во јадења каде што понекогаш воопшто не ги очекувате, на пример, во чоколади, колачи, дури и во салати.
Кикирики
Кикириките можат да бидат состојка во сосови и десерти.
Пченица
Пченицата е дел од лебот и тестенините, но може да предизвика непријатност и болка кај оние кои страдаат од алергија. Свртете се кон алтернативи без глутен.
Соја
На крајот на оваа листа е сојата, за која исто така е познато дека предизвикува алергиски реакции.