Борел: Авганистан ја покажа потребата за европска армија

од Vladimir Zorba

„Владите на ЕУ мора да работат на создавање европски сили за брза реакција за да бидат подобро подготвени за идни кризи како онаа во Авганистан“, рече високиот претставник за надворешна политика на ЕУ, Жозеп Борел.

Во интервју објавено во понеделникот, Борел за италијанскиот весник „II Corriere della Sera“ рече дека повлекувањето на американската војска од Авганистан по брза постапка, покажа дека ЕУ мора да ги засили напорите за изградба на заедничка одбранбена политика.

„Мораме да извлечеме поуки од ова искуство … како Европејци не можевме да испратиме 6.000 војници на аеродромот во Кабул за да ја обезбедат областа. САД можеа, а ние не“, рече тој.

Борел рече дека ЕУ на 27 земји -членки треба да има „почетна почетна сила“ од 5.000 војници. „Треба брзо да реагираме“.

Во мај, 14 земји на ЕУ, вклучително и Германија и Франција, предложија создавање таква армија, со можни бродови и авиони, за да им помогнат на странските демократски влади на кои им е потребна итна помош.

За првпат се дискутираше во 1999 година, во контекст на војната во Косово, а во 2007 година беше воспоставен заеднички систем на борбени групи од 1.500 војници за да одговорат на кризи, но тој никогаш не беше искористен бидејќи европските влади се разликуваа кога и како да се користат.

Борел рече дека е време за флексибилност, наведувајќи ги брзо постигнатите договори за справување со финансиската криза како пример за тоа како ЕУ треба да ги надмине ограничувањата за употреба на воените операции наведени во уставните договори.

„Можеме да работиме на многу различни начини“, рече тој.

Велика Британија, долгогодишна неволна членка на ЕУ, беше активна во создавањето борбени групи во 2000-тите, но не ја одобри нивната употреба, бидејќи спротивставувањето на се што личи на создавање армија на ЕУ стана посилно. Со излегувањето на Велика Британија од унијата, лидерите на ЕУ се надеваат дека идејата може да оживее.

Но, пречките остануваат, вклучувајќи недостаток на заедничка одбранбена култура меѓу различните членки на ЕУ и разлики околу тоа на кои земји треба да им се даде приоритет за воена употреба.

Слични содржини