Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Брнабиќ: СПС преку странски фактор влијаат на тоа кој ќе седне во новата Влада

Брнабиќ: СПС преку странски фактор влијаат на тоа кој ќе седне во новата Влада

Поранешната премиерка на Србија, Ана Брнабиќ, рече дека е еден од двајцата кандидати за нов премиер и дека другата личност е исто така од СНС.

„Има два кандидати за премиер. Јас сум еден од кандидатите. Јас знам кој е другиот, но не е на мене да кажам кој е тој. Тоа е личност од СНС“, изјави таа за телевизијата „Пинк“.

Брнабиќ изјави дека втор кандидат за премиер е личност од СНС, зад која би застанала во секој момент.

„Не прашав за себе, не е важно за мене во овој момент. Јас ќе останам со Вучиќ, ќе стојам покрај човекот кој, според мое мислење, ја извлече нашата земја од бездната“, рече таа.

На прашањето за коалицијата, Брнабиќ изјави дека претседателот на СНС и Србија, Александар Вучиќ, е поблизу до формирање коалиција со партијата СПАС на Александар Чапиќ отколку со другите.

Кога станува збор за Александар Чапиќ, Претседателот смета дека, според Брнабиќ, дека сè уште му недостасуваат некои работи, дека тој сè уште треба да учи, работи, но го цени заради борбениот дух.

„Но, знам дека тој го цени поради неговиот борбен дух. Чапиќ покажа дека сака и знае како да се бори и тој покажа дека во моментите кога многу наши партнери во коалицијата не се бореле така, пред се мислам на СПС“, истакна Брнабиќ.

Поради тој борбен дух во тешки моменти, претседателот Вучиќ се гледа себеси како сериозен партнер, рече премиерката.

„Што се однесува до СПС, во СПС има одредени луѓе кои се обидуваат да влијаат која позиција ќе ја задржат преку странски фактор и странски амбасади. Тоа е сигурен начин да не се биде во владата“, рече Брнабиќ.

Таа додаде дека секој што се приближил до Вучиќ од странство да го номинира за позиција, е одбиен.

loading...